Nimalo ne čudi što je kukuruz bio osnova ishrane Maja, pa ni to što su od njega pravili tortilje, kakve se i danas mogu naći u Gvatemali.
Tradicionalni doručak
Tipičan majanski doručak sastoji se od omleta, pasulja, prženih banana i sira. Uz sve to, ovaj narod je izjutra uživao u tortiljama od kukuruza.
Domaćice, obratite pažnju: Kako se hraniti zdravo, a istovremeno uštedeti?
Kafa
U Gvatemali danas možete naći ostatke velike ljubavi Maja prema kafi, posebno u Kvecaltenangu, gde turisti često uživaju u organskoj kafi dok posmatraju vulkan Santa Marija i zamišljaju nekadašnje stanovnike ovog prostora kako na istovetan način uživaju u prirodi ovog dela sveta.
Orćata i Hamajka
Ovo drugo piće poznato je i kao agua de jamaica ili jamaica i veoma prepoznatljivo i samim izgledom: svetlocrvene je boje, a pravi se od vode, cveta hibiskusa i šećera. Veoma je bogato vitaminom C i idealan način da se današnji stanovnici prostora na kojem su nekada živele Maje osveže tokom vrelih letnjih dana.
Orćata je, s druge strane, spoj pirinčanog mleka, tucanog badema, cimeta i šećera.
Tamale
Istraživanje gastronomije Maja ne bi bilo potpuno ukoliko ne bismo pomenuli tamale, koje se prave od kukuruza i pune piletinom, svinjetinom, povrćem, ponekad i sirom, a potom se uvijaju u komine od kukuruza ili koru i lišće bananane. One su bile neizostavan deo svih majanskih svetkovina i ceremonija.
Poseban sos
Xni-pec, sos koji se pravi od paradajza, crnog luka, luk, limete, korijandera, pomorandži i soka grejpfruta danas je veoma popularan na teritoriji na kojoj su nekada živele Maje, a mnogi ne znaju da je ovaj narod prvi osmislio ovaj spoj.
Sa sajta National Geographic Srbija preporučujemo vam još:
POGLED U PONOR: Fotograf zaronio u drevnu majansku rupu za žrtvovanje
Prelep način da promovišemo kulturu svoje zemlje: Baš svako može da se uključi!
Tradicija stara 800 godina: Kako se pravi papir koji vreme ne može da uništi?
Doktor koji je na Antarktiku sam sebi operisao slepo crevo (VIDEO)
Prvi put snimljena svetlost koju emituje ljudsko telo!