Čokolada
Maje su bili prvi ljudi koji uzeli seme kakaoa i odlučili da uživaju u toploj čokoladi, i to kao u ceremonijalnom eliksiru ili u trenucima kada su želeli da poboljšaju raspoloženje, piše National Geographic.
Namirnica bogata zdravljem: Evo zašto treba jesti sardelu iz Jadranskog mora
Za Maje, kakao je bio sveti dar bogova, a zrno kakaoa korišćeno je i kao valuta! Majanski bog i zaštitnik trgovaca Ek Čua bio je ujedno i zaštitnik useva kakaoa.
Avokado i gvakamole
Avokado je veoma popularna tropska voćka i potiče iz današnjeg južnog Meksika i Gvatemale. Za drevne Maje, on je bio dragocen: njegov pun ukus oduševljavao je ovaj narod. Čak i danas se ljudi iz Antigve Gvatemale nazivaju panza verde („zeleni stomak“) zbog toga koliko se lokalno stanovništvo oslanjalo na ovo voće.
Jedite obilno i mršavite drastično: 7 namirnica punih proteina koje smete da jedete svakog dana
Ukoliko se avokado pomeša sa čilijem, crnim i belim lukom, korijanderom i limunom ili limetom, dobijate gvakamole – predjelo bogatog ukusa koje je veoma popularno širom sveta, a posebno u Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.
Pok čuk
Ne samo da je ovo jelo zadržalo sastojke koje su u njegovoj pripremi koristile Maje nego je i sačuvalo i ime koje su mu pripadnici ovog naroda nadenuli. Poc na majanskom znači „peći“, a chuc „ugalj“.
Pok čuk je specijalitet koji se tradicionalno vezuje za Jukatan, a potiče iz vremena kada se rok trajanja mesu produžavao uz pomoć soli. Svinjetina termički obrađena na tihoj vatri se kombinuje sa sokom pomorandže, a servira se uz avokado i, u današnje vreme, pirinač i pasulj.
Mičelada
Stanovnici današnjeg južnog Meksika uživaju u začinjenoj hrani, ali i u začinjenom pivu – baš kao i Maje! Mičelada se pravi mešanjem piva, soka limete i određenim sosovima, začinima i paprikama.
Kako prepoznati slatku i zrelu lubenicu? Ova 3 trika su sve što vam je potrebno
Tortilje od kukuruza
Po legendi, Maje su verovale da su napravljene od kukuruza, tačnije od testa napravljenog kukuruzovim brašnom.