![foto: Profimedia](/data/images/2016/09/05/10/136468_profimedia0194109950_ff.jpg?ver=1473062993)
Čokolada
Maje su bili prvi ljudi koji uzeli seme kakaoa i odlučili da uživaju u toploj čokoladi, i to kao u ceremonijalnom eliksiru ili u trenucima kada su želeli da poboljšaju raspoloženje, piše National Geographic.
Namirnica bogata zdravljem: Evo zašto treba jesti sardelu iz Jadranskog mora
Za Maje, kakao je bio sveti dar bogova, a zrno kakaoa korišćeno je i kao valuta! Majanski bog i zaštitnik trgovaca Ek Čua bio je ujedno i zaštitnik useva kakaoa.
![](http://glossy.espreso.co.rs/data/images/2016/09/05/10/136467_profimedia0194106403_ff.jpg?ver=1473063005)
Avokado i gvakamole
Avokado je veoma popularna tropska voćka i potiče iz današnjeg južnog Meksika i Gvatemale. Za drevne Maje, on je bio dragocen: njegov pun ukus oduševljavao je ovaj narod. Čak i danas se ljudi iz Antigve Gvatemale nazivaju panza verde („zeleni stomak“) zbog toga koliko se lokalno stanovništvo oslanjalo na ovo voće.
Jedite obilno i mršavite drastično: 7 namirnica punih proteina koje smete da jedete svakog dana
Ukoliko se avokado pomeša sa čilijem, crnim i belim lukom, korijanderom i limunom ili limetom, dobijate gvakamole – predjelo bogatog ukusa koje je veoma popularno širom sveta, a posebno u Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.
Pok čuk
Ne samo da je ovo jelo zadržalo sastojke koje su u njegovoj pripremi koristile Maje nego je i sačuvalo i ime koje su mu pripadnici ovog naroda nadenuli. Poc na majanskom znači „peći“, a chuc „ugalj“.
![](http://glossy.espreso.co.rs/data/images/2016/09/05/10/136471_poc-chuc-2_ff.jpg?ver=1473063060)
Pok čuk je specijalitet koji se tradicionalno vezuje za Jukatan, a potiče iz vremena kada se rok trajanja mesu produžavao uz pomoć soli. Svinjetina termički obrađena na tihoj vatri se kombinuje sa sokom pomorandže, a servira se uz avokado i, u današnje vreme, pirinač i pasulj.
Mičelada
Stanovnici današnjeg južnog Meksika uživaju u začinjenoj hrani, ali i u začinjenom pivu – baš kao i Maje! Mičelada se pravi mešanjem piva, soka limete i određenim sosovima, začinima i paprikama.
Kako prepoznati slatku i zrelu lubenicu? Ova 3 trika su sve što vam je potrebno
Tortilje od kukuruza
Po legendi, Maje su verovale da su napravljene od kukuruza, tačnije od testa napravljenog kukuruzovim brašnom.
![](http://glossy.espreso.co.rs/data/images/2016/09/05/10/136469_profimedia0212694296_ff.jpg?ver=1473063019)
Nimalo ne čudi što je kukuruz bio osnova ishrane Maja, pa ni to što su od njega pravili tortilje, kakve se i danas mogu naći u Gvatemali.
Tradicionalni doručak
Tipičan majanski doručak sastoji se od omleta, pasulja, prženih banana i sira. Uz sve to, ovaj narod je izjutra uživao u tortiljama od kukuruza.
Domaćice, obratite pažnju: Kako se hraniti zdravo, a istovremeno uštedeti?
Kafa
U Gvatemali danas možete naći ostatke velike ljubavi Maja prema kafi, posebno u Kvecaltenangu, gde turisti često uživaju u organskoj kafi dok posmatraju vulkan Santa Marija i zamišljaju nekadašnje stanovnike ovog prostora kako na istovetan način uživaju u prirodi ovog dela sveta.
Orćata i Hamajka
Ovo drugo piće poznato je i kao agua de jamaica ili jamaica i veoma prepoznatljivo i samim izgledom: svetlocrvene je boje, a pravi se od vode, cveta hibiskusa i šećera. Veoma je bogato vitaminom C i idealan način da se današnji stanovnici prostora na kojem su nekada živele Maje osveže tokom vrelih letnjih dana.
![](http://glossy.espreso.co.rs/data/images/2016/09/05/10/136470_profimedia0257618104_ff.jpg?ver=1473063025)
Orćata je, s druge strane, spoj pirinčanog mleka, tucanog badema, cimeta i šećera.
Tamale
Istraživanje gastronomije Maja ne bi bilo potpuno ukoliko ne bismo pomenuli tamale, koje se prave od kukuruza i pune piletinom, svinjetinom, povrćem, ponekad i sirom, a potom se uvijaju u komine od kukuruza ili koru i lišće bananane. One su bile neizostavan deo svih majanskih svetkovina i ceremonija.
Poseban sos
Xni-pec, sos koji se pravi od paradajza, crnog luka, luk, limete, korijandera, pomorandži i soka grejpfruta danas je veoma popularan na teritoriji na kojoj su nekada živele Maje, a mnogi ne znaju da je ovaj narod prvi osmislio ovaj spoj.
Sa sajta National Geographic Srbija preporučujemo vam još:
POGLED U PONOR: Fotograf zaronio u drevnu majansku rupu za žrtvovanje
Prelep način da promovišemo kulturu svoje zemlje: Baš svako može da se uključi!
Tradicija stara 800 godina: Kako se pravi papir koji vreme ne može da uništi?
Doktor koji je na Antarktiku sam sebi operisao slepo crevo (VIDEO)
Prvi put snimljena svetlost koju emituje ljudsko telo!