Trudite se da se zdravo hranite, a ni ne sanjate da u nekim od tih "zdravih" namirnica leži zamka i da mogu veoma brzo da podignu nivo šećera u krvi.
Skokovi šećera u krvi vas na kratke staze čine umornima, a na duge staze, povećavaju rizik od upala, insulinske rezistencije, gojenja, pa čak i bolesti srca.
Ako ste ubrzo nakon jutarnjeg smutija osetili pad energije, niste jedini. Nutriionisti upozoravaju da mnoge namirnice koje smatramo zdravim zapravo mogu da prouzrokuju nagle skokove glukoze, što dovodi do umora, nervoze i iznenadne napade gladi.
- Kad šećer u krvi prebrzo poraste pa zatim padne, osećamo se loše: bez energije, razdražljivo i žudimo za slatkišima - objašnjava dijetetičarka Čelzi Amer za HuffPost.
Stabilni nivo glukoze tokom dana je važnija nego što mislite, jer utiče na raspoloženje, fokus, apetit i dugoročno zdravlje.
Kako kaže biohemičarka Džesi Inchauspe, malo glukoze je super, ali previše odjednom postaje haos.
- Nakon brzog skoka dolazi brzi pad, a to se oseti odmah - objašnjava ona.
Glikemijski indeks (GI) ukazuje na to koliko brzo hrana podiže nivo šećera u krvi, a glikemijsko opterećenje na to koliko ukupno glukoze unosite u jednoj porciji.
Nizak GI imaju imaju povrće, većina voća i orašasti plodovi, a veoma visok slatkiši, beli hleb, pirinač i instant žitarice.
Zdrave namirnice koje mogu da povećaju nivo glukoze
- Biljna mleka, sportska pića i kombuha
Ovseno i pirinčano mleko često sadrži prirodne ili dodate šećere. S druge strane, sportska pića imaju GI i do 100. Kombuha varira, ali neke vrste sa dodatnim šećerom mogu podstaći skok glukoze.
- Proteinske pločice
Često pune skrivenih šećera i premalo proteina da bi zaustavile nagli porast šećera u krvi.
- Ovsena kaša
Da, zdrava je — ali instant ovas ima GI čak 74.
- Suši
Pirinač za suši (GI oko 85) se brzo vari i naglo podiže glukozu, pogotovo u kombinaciji sa umacima.
- Umaci i prelivi
Mnogi sadrže više šećera nego što izgleda. Dve velike kašike mogu da sadrže isto šećera kao i mali dezert.
- Smutiji i proteinski šejkovi
U ovim napicima se obično nalaze voće, jogurt, ovas i med su četiri vrste ugljenih hidrata u istoj čaši, što je sveukupno previše.
- Pirinčane galete
Niskokalorične su, ali s GI oko 85 predstavljaju jedan od najbržih “okidača” za skok glukoze.
Kako da sprečite nagle skokove šećera u krvi?
Da biste izbegli iznenadne skokove šećera u krvi, čitajte deklaracije i izbegavajte proizvode sa puno dodatog šećera.
Isto tako, uz ugljene hidrate, birajte proteine, masti i vlakni.
Prošetajte 10 do 15 minuta nakon jela, što je jednostavan trik koji dokazano snižava glukozu.
BONUS VIDEO
OVE NAMIRNICE SA SLAVSKE TRPEZE SU NAJVEĆA PRETNJA PO ZDRAVLJE! Stručnjak za ishranu: Kancerogene su, povećavaju šečer i pritisak!

