ukusne i moćne

Smanjuju rizik od raka, srčanih bolesti, dijabetesa, demencije... 13 namirnica koje imaju najviše antioksidanasa

0

Da bi ćelije tela ostale očuvane i netaknute uprkos slobodnim radikalima, neophodno je da hrana koju jedemo ima veće količine antioksidanasa. Srećom, ona je i jeftina i lako dostupna!

Crna čokolada je prava riznica flavonoida
Crna čokolada je prava riznica flavonoidafoto: Just Life/Shutterstock

Kada govorimo o važnosti zdrave ishrane, obično se pominju vitamini i minerali, a još jedan njen adut su antioksidansi, jedinjenja ključna za prevenciju raznih teških i hroničnih oboljenja.

 

Antioksidansi su molekuli koja pomažu telu da se zaštiti od oksidativnog stresa, procesa u kome slobodni radikali mogu da oštete ćelije, što dalje doprinosi starenju i razvoju hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa, kao i nastanku nekih vrsta kancera.

 

Zato je važno voditi računa i o tome da namirnice koje unosimo, uz vitamine, minerale i vlakna, imaju veće količine antioksidanasa, od čega koristi imaju opšte zdravlje, koža, kosa, nokti.... Uz pravilnu ishranu bogatu ovim jedinjenjima, moguće je povećati nivo antioksidanasa u krvi i smanjiti štetne efekte oksidacije.

 

Antioksidansi deluju tako što neutrališu slobodne radikale, stabilizujući ih i sprečavajući lančane reakcije koje mogu dovesti do oštećenja ćelija, DNK i tkiva
Antioksidansi deluju tako što neutrališu slobodne radikale, stabilizujući ih i sprečavajući lančane reakcije koje mogu dovesti do oštećenja ćelija, DNK i tkivafoto: photka/Shutterstock

Namirnice sa najviše antioksidanasa

 

  • 1. Crna čokolada. Sadrži više kakaoa nego obična mlečna čokolada, a samim tim i više antioksidanasa i minerala, piše medicinska platforma Healthline. Antioksidansi koji se nalaze u kakaou i crnoj čokoladi mogu doprineti snižavanju upale, kao i smanjenom riziku od srčanih bolesti, a to su samo neke od njenih prednosti.
  • 2. Pekani orasi. Ovi orašasti plodovi koji nam stižu iz Severne Amerike su bogati zdravim mastima i mineralima, s visokim udelom antioksidanasa. U istraživanjima se pokazalo da konzumiranje pekan oraha može podići nivo antioksidanasa u krvi i pomoći u snižavanju lošeg holesterola. Ipak, oni su i vrlo kalorični, pa je važno voditi računa o veličini porcije.
  • 3. Borovnice. Sadrže malo kalorija, ali mnogo nutrijenata i toliko antocijanina i vitamina C da borovnice nazivaju kraljicama antioksidanasa! Studije pokazuju da ovo bobičasto voće može da uspori opadanje moždanih funkcija povezanih sa starenjem zahvaljujući antioksidansima koji neutrališu slobodne radikale.

 

Za borovnice se često kaže da su kraljice antioksidanasa
Za borovnice se često kaže da su kraljice antioksidanasafoto: Subbotina Anna/Shutterstock
  • 4. Jagode. Omiljeno prolećno voće je bogato vitaminom C i antioksidansima. Na prvom mestu su to antocijanini, koji im daju crvenu boju i za koja su istraživanja, između ostalog, pokazala i da mogu da snize nivoe LDL ("lošeg") i podignu nivo HDL ("dobrog") holesterola.
  • 5. Artičoke. Odličan su izvor vlakana, minerala i antioksidanasa poput hlorogenske kiseline, a mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.
  • 6. Godži bobice. Često se reklamiraju kao „superhrana“, bogate su vitaminima, mineralima i jedinstvenim antioksidansima poznatim pod imenom Lycium barbarum polisaharidi, koji su povezani s nižim rizikom od bolesti srca i kancera, iako je istraživanje efekta na ljude još relativno ograničeno.
  • 7. Maline. Ovo bobičasto voće je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, mangana i antioksidanasa, posebno antocijanina koji mogu pomoći u smanjenju inflamacije i oksidativnog stresa.
  • 8. Kelj. Jedan od najhranljivijih među zelenim lisnatim povrćem, a bogato kalcijumom, vitaminima A, C i K, kao i antioksidansima.

 

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C, vitamina K, beta-karotena, luteina, zeaksantina, kvercetina i kaempferola, koji imaju brojne zdravstvene prednosti: štite od upala, podržavaju zdravlje očiju, srca i kostiju, jačaju imunitet. ..
Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C, vitamina K, beta-karotena, luteina, zeaksantina, kvercetina i kaempferola, koji imaju brojne zdravstvene prednosti: štite od upala, podržavaju zdravlje očiju, srca i kostiju, jačaju imunitet. ..foto: Boommaval / Shutterstock
  • 9. Crveni kupus. Obiluje vitaminima C, K i A i ima obilje antioksidanasa, koji čine ovaj kupus odličnim za zaštitu od bolesti srca, prevenciju nekih vrsta karcinoma i protiv upale. Uz to, zahvaljujući ogromnim količininama vitamina C, on može da pomogne da se ojača imuni sistem i da koža ostane zategnuta.
  • 10. Mahunarke. Jeli pasulj, sočivo ili grašak, ako želite antioksidanse ne možete da pogrešite jer su ih manuarke pune. Njima je svojstven kempferol, koji deluje antiinflamatorno i suzbija širenje raka, ali je svakako potrebno još istraživanja.
  • 11. Cvekla. Fantastičan je izvor vlakana, kalijuma, gvožđa, folata i antioksidanasa, naročito betalaina, koji daju cvekli crvenu boju i povezani su s mnogim prednostima po zdravlje.
  • 12. Spanać. Ovo zeleno lisnato povrće sadrži mnogo vitamina, minerala i antioksidanasa, a niskokaloričan je. Odličan je izvor luteina i zeksantina, koji štite oči od oštećenja.

 

Borce protiv slobodnih radikala, antioksidanse, možete da dobijete iz voća i povrća, a spanać nije izuzetak.
Borce protiv slobodnih radikala, antioksidanse, možete da dobijete iz voća i povrća, a spanać nije izuzetak.foto: Sea Wave/Shutterstock
  • 13. Začini i začinsko bilje. Začini kao što su đumbir, kurkuma i beli luk i biljke poput ruzmarina, peršuna i žalfije sadrže mnogo vitamina i minerala, kao i važnih antioksidanasa. Dodavanje ovih začina i bilja u jela će pomoći da se smanji oksidativni stresa i snizi verovatnoća da će se razviti razne bolesti.

 

BONUS VIDEO

Novosađanka pobedila rak dojke, a zatim još jedan kancer

 

makonda-tracker