Da bi ćelije tela ostale očuvane i netaknute uprkos slobodnim radikalima, neophodno je da hrana koju jedemo ima veće količine antioksidanasa. Srećom, ona je i jeftina i lako dostupna!
Kada govorimo o važnosti zdrave ishrane, obično se pominju vitamini i minerali, a još jedan njen adut su antioksidansi, jedinjenja ključna za prevenciju raznih teških i hroničnih oboljenja.
Antioksidansi su molekuli koja pomažu telu da se zaštiti od oksidativnog stresa, procesa u kome slobodni radikali mogu da oštete ćelije, što dalje doprinosi starenju i razvoju hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa, kao i nastanku nekih vrsta kancera.
Zato je važno voditi računa i o tome da namirnice koje unosimo, uz vitamine, minerale i vlakna, imaju veće količine antioksidanasa, od čega koristi imaju opšte zdravlje, koža, kosa, nokti.... Uz pravilnu ishranu bogatu ovim jedinjenjima, moguće je povećati nivo antioksidanasa u krvi i smanjiti štetne efekte oksidacije.
Namirnice sa najviše antioksidanasa
- 1. Crna čokolada. Sadrži više kakaoa nego obična mlečna čokolada, a samim tim i više antioksidanasa i minerala, piše medicinska platforma Healthline. Antioksidansi koji se nalaze u kakaou i crnoj čokoladi mogu doprineti snižavanju upale, kao i smanjenom riziku od srčanih bolesti, a to su samo neke od njenih prednosti.
- 2. Pekani orasi. Ovi orašasti plodovi koji nam stižu iz Severne Amerike su bogati zdravim mastima i mineralima, s visokim udelom antioksidanasa. U istraživanjima se pokazalo da konzumiranje pekan oraha može podići nivo antioksidanasa u krvi i pomoći u snižavanju lošeg holesterola. Ipak, oni su i vrlo kalorični, pa je važno voditi računa o veličini porcije.
- 3. Borovnice. Sadrže malo kalorija, ali mnogo nutrijenata i toliko antocijanina i vitamina C da borovnice nazivaju kraljicama antioksidanasa! Studije pokazuju da ovo bobičasto voće može da uspori opadanje moždanih funkcija povezanih sa starenjem zahvaljujući antioksidansima koji neutrališu slobodne radikale.
- 4. Jagode. Omiljeno prolećno voće je bogato vitaminom C i antioksidansima. Na prvom mestu su to antocijanini, koji im daju crvenu boju i za koja su istraživanja, između ostalog, pokazala i da mogu da snize nivoe LDL ("lošeg") i podignu nivo HDL ("dobrog") holesterola.
- 5. Artičoke. Odličan su izvor vlakana, minerala i antioksidanasa poput hlorogenske kiseline, a mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.
- 6. Godži bobice. Često se reklamiraju kao „superhrana“, bogate su vitaminima, mineralima i jedinstvenim antioksidansima poznatim pod imenom Lycium barbarum polisaharidi, koji su povezani s nižim rizikom od bolesti srca i kancera, iako je istraživanje efekta na ljude još relativno ograničeno.
- 7. Maline. Ovo bobičasto voće je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, mangana i antioksidanasa, posebno antocijanina koji mogu pomoći u smanjenju inflamacije i oksidativnog stresa.
- 8. Kelj. Jedan od najhranljivijih među zelenim lisnatim povrćem, a bogato kalcijumom, vitaminima A, C i K, kao i antioksidansima.
- 9. Crveni kupus. Obiluje vitaminima C, K i A i ima obilje antioksidanasa, koji čine ovaj kupus odličnim za zaštitu od bolesti srca, prevenciju nekih vrsta karcinoma i protiv upale. Uz to, zahvaljujući ogromnim količininama vitamina C, on može da pomogne da se ojača imuni sistem i da koža ostane zategnuta.
- 10. Mahunarke. Jeli pasulj, sočivo ili grašak, ako želite antioksidanse ne možete da pogrešite jer su ih manuarke pune. Njima je svojstven kempferol, koji deluje antiinflamatorno i suzbija širenje raka, ali je svakako potrebno još istraživanja.
- 11. Cvekla. Fantastičan je izvor vlakana, kalijuma, gvožđa, folata i antioksidanasa, naročito betalaina, koji daju cvekli crvenu boju i povezani su s mnogim prednostima po zdravlje.
- 12. Spanać. Ovo zeleno lisnato povrće sadrži mnogo vitamina, minerala i antioksidanasa, a niskokaloričan je. Odličan je izvor luteina i zeksantina, koji štite oči od oštećenja.
- 13. Začini i začinsko bilje. Začini kao što su đumbir, kurkuma i beli luk i biljke poput ruzmarina, peršuna i žalfije sadrže mnogo vitamina i minerala, kao i važnih antioksidanasa. Dodavanje ovih začina i bilja u jela će pomoći da se smanji oksidativni stresa i snizi verovatnoća da će se razviti razne bolesti.
BONUS VIDEO
Novosađanka pobedila rak dojke, a zatim još jedan kancer




