Kiseo kupus je odlična zimnica jer se od njega prave sarme i podvarak, a može da se jede i kao salata, ali ako izaberete loše vrste kupusa, sav vaš trud će brzo propasti. Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom odabira kupusa za kiseljenje i zimnicu.
Jesen je doba godine koje domaćice najviše vezuje za pripremu zimnice.
Ajvar, pinđur, turšija su svakako visoko na listi zimnice koja se sprema u našoj zemlji, ali je veoma popularan i kiseo kupus koji se kasnije koristi za pripremu sarme, podvarka, a odlično ide i kao salata.
Međutim, mnogi nisu svesni da o izboru kupusa za zimnicu treba pažljivo razmišljati jer nisu svi pogodni za fermentaciju.
Neki su najbolji kada se jedu kao sveži, a nasuprot tome, ako ih stavite u bure, vrlo brzo će propasti i izgubiti čvrstinu.
Kupus za salatu nije isti kao kupus za zimnicu, a iako se možda nekima čini da ne treba pridavati veliki značaj izboru sorte jer "kupus je kupus", morate da znate da ako se za zimnicu koristi pogrešna sorta kupus, rezultat će biti mekana i gnjecave glavice, kao i neprijatan miris koji se pojavi posle nekoliko nedelja.
Do toga dolazi jer se tanki listovi kupusa brzo raspadaju u slanoj vodi, a nizak nivo šećera uspora ili onemogućava fermentaciju.
Isto tako viši sadržaj vode izaziva stvaranje sluzi i kvaranje kupusa.
Tako da, ako želite da uživate u zimnici sa kiselim kupusom tokom cele zime, trebalo bi da izbegavate sledeće sorte kupusa:
- rane sorte koje sazrevaju pre oktobra
- kupus koji ima previše vlage i lagan osećaj u ruci
- kupus sa tankim, providnim listovima
Lagane glavice sa tankim listovima i previše vlage su idealan izbor za sveže salate, ali ne i za zimnicu.
BONUS VIDEO
Njima se zimnica nikako ne preporučuje! Cene na pijacama šokirale mnoge građane - Stručnjak za ishranu otkriva najveće benefite ove hrane





