Ako ste mislili da od sarme boljeg slavskog jela nema dozvolite da vas razuverimo ovim specijalitetom od kojeg se bude čula i raste apetit
Slavska trpeza podrazumeva, osim onih osnovnih stvari, i bogatu ponudu hrane i pića, a sarma je često glavna zvezda kojoj je veoma teško odoleti. Ipak, kupus, ako se dobro spremi, može da bude još ukusniji i bolji od sarme.
Ako mislite da je to nemoguće, probajte da ga spremite po ovom receptu i sigurno ćete promeniti mišljenje. Odabir kvalitetnih sastojaka je najvažniji, a na vama je da se potrudite da ih pronađete.
Evo šta vam je, uz dugo krčkanje na tihoj vatri, potrebno za najlepši svadbarski kupus.
Sastojci:
- 2 veće glavice kiselog kupusa
- 1 kg junećeg buta
- 1 kg dimljene butkice ili kolenice
- pola kilograma dimljene mesnate slanine
- pola kilograma crnog luka
- oko 4-5 čenova belog luka
- oko 4-5 listova lovora
- 1 kesica bibera u zrnu
- 3-4 supene kašike aleve paprike
- 1 supena kašika tucane ljute paprike
- 100 g svinjske masti
Priprema:
Kupus izvadite iz vode veče pre pripreme. Listove možete da uvijate kao sarmu ili da glavicu isčete na komade i da ih ređate u šerpu čije dno ste prethodno namazali mašću i obožili listovima kupusa.
Preko složite prvi red kiselog kupusa, trećinu crnog luka sečenog na rebarca. Stavite trećinu od svakog mesa, slaninu i dimljenu butkicu sečenu na krupnije komade. Stavite biber u zrnu po ukusu, alevu i tucanu papriku i dva lista lorbera.
Sve prekrijte drugim slojem sečenog kiselog kupusa i ponovite postupak još jednom, tako da imate ukupno dva sloja kupusa i ostalih sastojaka. Na to stavite preostalu mast i sve prekrijte još jednim, trećim slojem kupusa.
Nalijte vodu i krečajte na tihoj vatri što duže to bolje. Kupus je gotov kad je mekan i možete da ga sečete maltene viljuškom.
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće