Voće koje doprinosi zategnutoj, blistavoj i zdravoj koži ima niz drugih prednosti kada je reč o zdravlju kompletnog organizma, a stručnjaci ga nazivaju – "kraljica antioksidanasa"!
Starenje je normalan i neizbežan proces protiv kog se ne može ništa, ali postoji nekoliko načina da odložimo pojavu prvih bora i očuvamo zategnutost i fleksibilnost kože.
Pored pravilne anti-aging nege, izbegavanja pušenja i manje stresa, ishrana je jedna od najvažnijih stavki na putu ka mladolikom izgledu, a dobro nam je poznato da postoje namirnice koje ubrzavaju starenje.
Šta je, međutim, s hranom koja pomaže da koža ostane bogata kolagenom, blistava i čvrsta?
Ima više namirnica koje nam mogu biti od koristi, a jedna od najhvaljenijih je bobičasto voće, na prvom mestu – borovnice.
Zašto treba jesti borovnice?
Donedavno je većina studija o borovnicama bila fokusirana na kognitivne prednosti ovog voće, a više naučnih istraživanja je pokazalo da one pomažu u usporavanju oštećenja moždanih ćelija izazvanog starenjem i šttite delove mozga koji su povezani s pamćenjem, što je zaključak i studije objavljene 2005. u naučnom listu Nutritional Neuroscience.
Međutim, novi podaci ukazuju da borovnice imaju svojstva koja doprinose usporavanju starenja celokupnog organizma, što se posebno odnosi na kožu.
Prepoznatljivu plavu i crvenu boju bobičasto voće ima zahvaljujjući antocijaninima, pigmentima rastvorljivim u vodi s antioksidansnim dejstvom, a borovnice ih imaju na pretek.
Kako ističe medicinska platforma Healthline, to što antocijanini imaju antioksidansno svojstvo znači da se bore protiv štetnih jedinjenja po imenu slobodni radikali, koji kada se nakupe u telu mogu da izazovu oksidativni stres.
On dalje vodi do zapaljenja i povećava rizik od nastanka hroničnih bolesti, kao što su rak i srčana oboljenja. Takođe, bobičasto voće je stoga odlična prevencija nekih vrsta kancera i dijabetesa tipa 2 – onoliko koliko hrana može da bude, dakle ne i lek ili siguran način da izbegnete bolest, korisni su za kardiovaskularno zdravlje i mogu da doprinesu boljoj funkciji mozga. Borovnice spadaju u biljnu hranu s niskim glikemijskim indeksom (tek 25!), što znači da su poželjne u ishrani dijabetičara i ljudi koji imaju insulinsku rezistenciju.
Healthline navodi i da imaju antimikrobne efekte, koji su dokazani studijom objavljenom 2017. u magazinu Food & Nutrition Research, zatim mogu da pomognu u zaštiti od UV zračenja, kao i pri gubitku kilograma.
Borovnice za zdraviju i mladoliku kožu
Naravno, ne postoji namirnica koja će sprečiti pojavu bora ili ih obrisati, ali ako jedete borovnice često, ipak biste mogli da osetite neke od njihovih prednosti po pitanju kože.
Kada u telu ima više slobodnih radikala nego antioksidanasa, ćelije kože počinju da slabe i pokazuju znake starenja. Hrana koja sadrži obilje antocijanina podržava sintezu kolagena, a više studija je pokazalo da je primena antocijana iz bobica na kožu smanjila razgradnju kolagena i doprinela njegovoj proizvodnji, dok je jednom utvrđeno da su pacovi koji su jeli mnogo borovnica imali više kolagena u kostima.
Kolagen i elastin su dva proteina koji daju strukturu koži, a starenje i nezdrav životni stil smanjuju njihovu količinu, što dovodi do opuštanja kože i pojave bora.
I to nije sve, jer se u 100 g borovnica nalazi čak 8,1 mg vitamina C, koji igra vitalnu ulogu u proizvodnji kolagena, što je važno za mladoliku i zdravu kožu. On, takođe, ima antioksidansno svojstvo i štiti od slobodnih radikala i oksidativnog stresa, a udružen s vitaminom K, koji je još jedan činilac borovnica, pomaže u zarastanju rana!
Medicinska platforma Healthline pisala je i da borobnice imaju antizapaljensko svojstvo, koje može biti od koristi kod upala kože izazvanih aknama, a zatim i kod psorijaze i ekcema.
Šta sve sadrže borovnice?
U 100 g ovog superzdravog bobičastog voća nalazi se:
- 84,2 g vode,
- 64 kCal,
- 0,7 g proteina,
- 0, 31 g ukupnih masti,
- 14,6 g ugljenih hidrata (od toga 9,36 g šećera, s najvuše fruktoze),
- 86 mg kalijuma
- 13 mg fosfora,
- 12 mg kalcijuma
- 6,2 mg magnezijuma,
- oko 2 mg natrijuma,
- 8,1 mg vitamina C,
- <3.7 µg vitamina B7 (biotina)...
*Prema podacima platforme FoodData američkog Ministarstva poljoprivrede.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
U Srbiji se od organskih proizvoda najviše proizvodi voće