u čemu je razlika?

Šta je zdravije – tikvice ili plavi patlidžan? Jedno povrće se češće preporučuje za mršavljenje i kod visokog šećera

0

Nutritivni profil tikvica i plavog patlidžana nije toliko sličan koliko deluje na prvi pogled. Jedna od ovih namirnica ima više nego duplo više vlakana i skoro dvostruko više šećera, pa to može biti važan podatak ako pazite na ishranu.

Tikvice i plavi patlidžan smatraju se sličnim namirnicama, ali među njima ima razlika
Tikvice i plavi patlidžan smatraju se sličnim namirnicama, ali među njima ima razlikafoto: Africa Studio/Shutterstock

Letnja sezona donosi pregršt svežeg povrća, a neke vrste su toliko slične da često mislimo da je apsolutno svejedeno jedemo li jednu češće od druge.


To je slučaj s tikvicama i plavim patlidžanom, koji imaju mnogo sličnosti jer pripadaju klasi Magnoliopsida, ali je među njima i veliki broj razlika u sastavu.


Ako želite da znate koje ima prednost po kalorijama, vitaminima i glikemijskom indeksu, ovi podaci će vam biti od koristi.

Tikvice – lagane, hidratantne i bogate vlaknima

 

  • Kalorije: oko 17 kcal na 100 g
  • Glikemijski indeks (GI): nizak, oko 15–20
  • Visok sadržaj vitamina C, B6, mangana i kalijuma

 

Tikvice su dobar izvor kalijuma, magnezijuma i rastvorljivih vlakana što ih čini namirnicom dobrom za srce.
Tikvice su dobar izvor kalijuma, magnezijuma i rastvorljivih vlakana što ih čini namirnicom dobrom za srce.foto: Evgeniy Zhukov/Shutterstock

Bogate su i antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji štite oči i kožu.


Zbog svega toga, tikvice su izuzetno lagane za varenje i idealne za ishranu ljudi koji paze na liniju. Zahvaljujući visokom sadržaju vode (preko 90%), pružaju i hidrataciju, a mogu se jesti sirove, kuvane, pečene, pržene ili grilovane.


Plavi patlidžan – bogat antioksidansima i dobar za srce

 

  • Kalorije: oko 25 kcal na 100 g
  • Glikemijski indeks (GI): nizak, oko 15
  • Sadrži vitamin K, B1, B3, mangan, folnu kiselinu

 

Složenac s plavim patlidžanom
Složenac s plavim patlidžanomfoto: Shutterstock

Najviše koristi pruža zbog nasunina, moćnog antioksidansa i antocijanina iz kore patlidžana, koji štiti ćelije mozga i krvne sudove. Koristan je, dakle, za kardiovaskularno zdravlje, ima blago diuretsko dejstvo, a dobar je izvor vlakana i može doprineti kontroli šećera u krvi.


Za razliku od tikvica, plavi patlidžan se ne jede sirov, tj. termička obrada obavezna

Šta je "zdravije" – tikvice ili plavi patlidžan?


Ako vam je cilj mršavljenje, tikvica pobeđuje zbog ekstremno niskog kalorijskog sadržaja i činjenice da može da zasiti uprkos tome.


Ukoliko vam je važna antioksidativna zaštita i zdravlje srca, patlidžan je koristan zbog nasunina i zaštite ćelija.


Za dijabetičare je korisno i jedno i drugo jer imaju nizak GI, ali tikvica ima blagu prednost jer sadrži manje ugljenih hidrata.


Što se tiče varenja, obe vrste su bogate vlaknima, ali tikvice su lakše za stomak, premda ih patlidžan ima više.


Ne postoji "pobednik" u ovoj dilemi. Tikvice i patlidžan su odlični saveznici zdravlja, ali deluju na različite načine. Idealno je da se kombinuju u uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani, jer zajedno pružaju širi spektar nutrijenata, antioksidanasa i zdravstvenih koristi za celo telo.

 

Tablica hranljivih materija tikvica i plavog patlidžana

Tikvice i plavi patlidžan - količina vitamina, minerala, kalorija, proteina, vlakana... (*Podaci s platforme FoodData Central)
Tikvice i plavi patlidžan - količina vitamina, minerala, kalorija, proteina, vlakana... (*Podaci s platforme FoodData Central)foto: Glossy

BONUS VIDEO

Piti kafu po vrućini ili ne?

 

makonda-tracker