Svima nam se prečesto dešava da pružamo ruku prema vekni hleba i vidimo da ga prekriva plesan, ali malo je poznato da je razlog možda to što ga sve vreme držite na pogrešnom mestu.
Možda vam deluje kao očigledan izbor da hleb stoji u kutiji za hleb, ali to je jedno od najlošijih mesta u kuhinji.
Ove kutije su, naime, izrazito vlažna sredina, u kojoj se hleb kvari brzo.
– Hleb bi trebalo držati na hladnom mestu s malo vlage. Tamna i topla kutija za hleb je savršeno mesto za razvoj buđi i bakterija – kaže Meri Pejn Moran, kuvarica sa preko 20 godina iskustva i osnivačica kompanije Hail Mary Food of Grace.
Ona ističe da će se hleb brže pokvariti i ako stoji u frižideru jer, posebno ako nije čvrsto umotan, niske temperature prodiru kroz plastičnu kesu i usled kristalizacije skroba dolazi do brzog sušenja i ustajalosti.
Gde treba držati hleb?
Kako tvrdi Meri Pejn Moran, idealno mesto za skladištenje hleba je – zamrzivač.
– Hleb koji je dobro umotan i čuvan u zamrzivač – to je najbolji način da ostane svež tokom nedelju dana. Zadržaće i ukus i konzistenciju – ističe ona.
Naravno, nemaju svi vremena da odmrzavaju hleb kad god im zatreba, pa se savetuje da se on iseče na kriške i spakuje u odvojene kese, kao i da se tokom noći na sobnoj temperaturi odledi onoliko koliko vam treba za sutradan.
Ovaj trik koristan je i zato što možete biti sigurni da nećete pojesti više nego što ste planirali, kao što se često desi s belim hlebom.
BONUS VIDEO
Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj