čista slast

Caciki kao u grčkom restoranu: Ide uz piletinu, musaku, roštilj, slano pecivo... a pravi se za 120 sekundi!

0

Gotovo da nema slanog jela uz koje caciki neće biti savršen dodatak, a za pripremu vam ne treba ni mnogo vremena ni previše sastojaka i svi su lako dostupni.

Caciki salata, umak ili sos (τζατζίκι) zaštitni je znak grčke kuhinje
Caciki salata, umak ili sos (τζατζίκι) zaštitni je znak grčke kuhinjefoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Caciki, poznat i kao cacik i tarator, verovatno je najpoznatiji umak ili sos na svetu kada je reč o obožavanoj grčkoj kuhinji, a bez sumnje spada i u najzahvalnije – može da se služi uz brojna jela!


Popularan je širom planete zahvaljujući osvežavajućem spoju ukusa, a priprema se vrlo brzo i jednostavno. Ako imate pravi recept, rezultat će biti fenomenalan.

 

Najbolji recept za caciki


Sastojci:

 

  • 2 velika krastavca
  • 4 čena belog luka
  • 400 ml gušćeg jogurta
  • so i biber po ukusu
  • pola veze mirođije
  • malo maslinovog ulja


Priprema

 

  1. Oljuštite krastavce i izrendajte na krupno rende, pa posolite po ukusu i ostavite da odstoji kako bi pustili tečnost.
  2. Potom prstima procedite krastavce i dodajte im izgnječen beli luk, sitno sečenu mirođiju, jogurt, ulje i biber (najbolje beli).
  3. Promešajte i stavite u frižider da se dobro ohladi, pa služite uz jelo.

 

BONUS VIDEO

Nezaboravan grčki specijalitet

 

makonda-tracker