neodoljiva

I hrskavo, i kremasto, i njihovo visočanstvo JAGODE: Najlepša puslica torta s pravi se bez imalo muke (RECEPT)

0

Ovaj prolećno-letnji dezert je lagan, osvežavajući i čini da čak i oni nevešti u kuhinji deluju kao majstori poslastičarstva!

Kremasti dezert s jagodama
Kremasti dezert s jagodamafoto: Oxana Denezhkina/Shutterstock

Za ljubitelje voćnih poslastica nema lepšeg dela godine od proleća i leta, kada je izbor voća ogroman, a s posebnim uzbuđenjem dočekujemo sezonu jagoda.

 

Osvežavajuće, neodoljivog ukusa i vrlo dekorativne, jagode su odličan izbor za pripremu domaćih slatkiša, a puslica torta je nezaobilazan dezert tokom maja i juna.


Sastojci:

 

  • 6 belanaca
  • 1/2 kašičice limunovog soka ili sirćeta
  • 1 kašika arome vanile
  • 2¼ šolje šećera
  • 450 g mlevenog keksa po izboru (mogu i slani krekeri!)
  • 450 g jagoda
  • 200g šlaga u prahu


Priprema

  1. Umutite belanca mikserom dok ne dobijete čvrst sneg, pa dodajte aromu vanile i malo limunovog soka ili sirćeta i mutite još minut.
  2. Dodajte i dve šolje šećera, kašiku po kašiku, sve vreme muteći.
  3. U to pažljivo umešajte mleveni keks, pa kašikom sipajte smesu u pleh obložen pek-papirom. Pecite 25-35 minuta u rerni zagrejanoj na 170°C, odnosno dok gornji deo ne porumeni, a ivice ne počnu da pucaju. Ostavite da se hladi na rešetki.
  4. Kad se kolač skroz ohladi, namažite ga šlagom umućenim šlag prema uputstvu na ambalaži.
  5. Pomešajte jagode (možete ih sitno iseckati) sa ¼ šolje šećera, pa ostavite da odstoji 15 minuta. Potom to sipajte kao završni sloj kolača.
     

BONUS VIDEO

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

 

makonda-tracker