Ovaj prolećno-letnji dezert je lagan, osvežavajući i čini da čak i oni nevešti u kuhinji deluju kao majstori poslastičarstva!
Za ljubitelje voćnih poslastica nema lepšeg dela godine od proleća i leta, kada je izbor voća ogroman, a s posebnim uzbuđenjem dočekujemo sezonu jagoda.
Osvežavajuće, neodoljivog ukusa i vrlo dekorativne, jagode su odličan izbor za pripremu domaćih slatkiša, a puslica torta je nezaobilazan dezert tokom maja i juna.
Sastojci:
- 6 belanaca
- 1/2 kašičice limunovog soka ili sirćeta
- 1 kašika arome vanile
- 2¼ šolje šećera
- 450 g mlevenog keksa po izboru (mogu i slani krekeri!)
- 450 g jagoda
- 200g šlaga u prahu
Priprema
- Umutite belanca mikserom dok ne dobijete čvrst sneg, pa dodajte aromu vanile i malo limunovog soka ili sirćeta i mutite još minut.
- Dodajte i dve šolje šećera, kašiku po kašiku, sve vreme muteći.
- U to pažljivo umešajte mleveni keks, pa kašikom sipajte smesu u pleh obložen pek-papirom. Pecite 25-35 minuta u rerni zagrejanoj na 170°C, odnosno dok gornji deo ne porumeni, a ivice ne počnu da pucaju. Ostavite da se hladi na rešetki.
- Kad se kolač skroz ohladi, namažite ga šlagom umućenim šlag prema uputstvu na ambalaži.
- Pomešajte jagode (možete ih sitno iseckati) sa ¼ šolje šećera, pa ostavite da odstoji 15 minuta. Potom to sipajte kao završni sloj kolača.
BONUS VIDEO
Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije
( Glossy, T.S.R. )




