Zahvaljujući visokom sadržaju kofeina i katehina, ovi biljni napici iaju mnogo zdravstvenih prednosti, a među njima je i dokazana pomoć u sagorevanju masti.

Ako ste ljubitelj čaja, verovatno ste upoznati s njegovim prednostima i znate da ima brojne načine da pomogne telu da bude jače i otpornije i izbori se s raznim izazovima. Na kraju krajeva, on nije bez razloga jedan od najpopularnijih napitaka na svetu.
Ali može li čaj da pomogne kod mršavljenja?
Istraživanja pokazuju različite zanimljive rezultate, a ključno je znati koji čaj tačno treba da pijete ako imate višak kilograma.
Pored kofeina, jedan od glavnih faktora zbog kojih čaj može biti od pomoći jesu katehini, vrsta biljnog jedinjenja sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Čaj je posebno bogat sa četiri katehina: epikatehin (EC), epigalokatehin (EGC), epikatehin galat (EКG) i epigalokatehin galat (EGCG).
Od ova četiri, EGCG je najzastupljeniji i smatra se da najviše doprinosi mnogim zdravstvenim prednostima čaja.
Zeleni čaj

Većina razgovora o čaju i gubitku težine obično počinje zelenim čajem, i to sa dobrim razlogom. Od svih čajeva, o ovoj blagoj, gorko-slatkoj sorti ima najviše istraživanja koja pokazuju vezu s mršavljenjem.
Na primer, jedno istraživanje je pokazalo da su oni koji su pili dve šolje zelenog čaja dnevno više od 10 godina imali niži procenat telesne masti i manji obim struka od onih koji ne piju zeleni čaj. Istraživači su primetili povezanost između konzumiranja zelenog čaja i manjeg struka, ali ne uzročno-posledične veze.
Efekti zelenog čaja na sagorevanje kalorija možda su posledica kombinovanih efekata EGCG-a i kofeina, koji izgleda da deluju sinergistički:
– Studije su izvestile da kofein mora biti prisutan sa EGCG-om da bi pomogao u gubitku težine, jer je za optimalne rezultate potreban stimulisani nervni sistem – kaže ističe registrovana dijetetičarka Sara Kozik za EveryDay Health.
Prema pregledu više istraživanja, zeleni čaj je bio efikasan samo za gubitak težine kada se kombinuje sa 80 do 300 miligrama (mg) kofeina dnevno.
Crni čaj

Nakon što se uberu, listovi crnog čaja mogu da oksidiraju – to jest, upijaju okolni vazduh – duže od drugih čajeva. To pojačava ukus, čineći crni čaj jednom od najjačih vrsta na tržištu.
Produžena oksidacija, koja se obično naziva "fermentacija", takođe menja sastav polifenola u crnom čaju. Iako sadrži EGCG kao manje obrađene vrste čaja, bolji je izvor teaflavina. Ovi polifenoli se formiraju kada se listovi crnog čaja oksidiraju i mogu ponuditi prednosti gubitka težine, prema pregledu istraživanja.
Na primer, jedno istraživanje je pokazalo da su muškarci i žene koji su pili tri šolje crnog čaja u prahu dnevno ugojili manje i smanjili struk posle tri meseca u poređenju sa onima koji nisu pili crni čaj. Ali ove promene se nisu nastavile nakon šestomesečnog praćenja, pa se čini da su ovi efekti crnog čaja ograničeni.
Registrovana dijetetičarka Viki Šanta Retelni kaže da polifenoli u crnom čaju mogu da deluju tako što smanjuju unos kalorija i smanjuju apsorpciju masti i ugljenih hidrata.
Ulong čaj

Ovaj delimično oksidirani čaj je popularan izbor sa jačim ukusom od zelenog čaja, a ipak blažim od crnog.
Ulong sadrži mešavinu polifenola koji zelenom i crnom čaju daju svoju slavu: katehine (zeleni čaj) i teaflavine (crni čaj). Кao i ove druge vrste čaja, on takođe obezbeđuje kofein i može da podstakne gubitak težine.
Na primer, studija je otkrila da ekstrakt ulong čaja pomaže u povećanju sagorevanja masti kod miševa, a pretpostavlja se da ima slične efekte kod ljudi, ali je potrebno još istraživanja.
Jedna studija je pokazala da su muškarci koji su pili ulong čaj za doručak i ručak primetili 20 procenata povećanja sagorevanja masti posle obroka nakon 14 dana. Muškarci koji su pili eksperimentalni napitak kofeina videli su slične rezultate. Ipak, oni nisu sagorevali toliko masti tokom spavanja kao grupa koja je pila ulong, što sugeriše da sadržaj kofeina u čaju nije isključivo odgovoran za njegove efekte.
BONUS VIDEO
Kako se pravilno pravi čaj