Dunja (Cydonia oblonga) je drevni plod poreklom iz različitih delova Azije i Mediterana
U staroj Grčkoj i Rimu dunja je gdeslužila kao simbol ljubavi i plodnosti. Iako je danas znatno ređa, dunja je blizak rođak jabuke i kruške. Dunje se koriste u narodnoj medicini već decenijama.
Dunje sadrže vlakna i nekoliko esencijalnih vitamina i minerala, što ih čini hranljivim dodatkom skoro svakoj ishrani.
Ovaj plod obezbeđuje umerene količine vitamina C i bakra, plus male količine B vitamina, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Dunje nude širok spektar hranljivih materija za vrlo malo kalorija, piše Healtyline.
Dunje sadrže snažne antioksidante, koji smanjuju metabolički stres, smanjuju upalu i štite vaše ćelije od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, nestabilnim molekulama.
Neka istraživanja sugerišu da neki antioksidanti u dunjama, uključujući flavonole poput kvercetina i kempferola, smanjuju upalu i štite od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja.
Mogu da smanje mučninu izazvanu trudnoćom, kao i da ubaže probavne probleme, uključujući i dijareu.
Čaj od dunje - recept
Sastojci:
- 1 veća dunja
- 500 ml vode
- 1 kašičica meda (po želji)
- 1-2 kvasca limuna (po želji)
Priprema:
Dunju dobro operite, očistite od kore (ako želite) i iseckajte na male komade. Možete koristiti i sa semenkama, ali obavezno ih dobro očistite. Stavite iseckane komade dunje u vodu i dovedite do ključanja. Ostavite da krčka na laganoj vatri oko 10-15 minuta, dok voda ne dobije blago zlatnu boju.
Uklonite sa vatre i procedite čaj. Po želji dodajte med i malo limunovog soka za dodatni ukus i blagost.Čaj je najbolje piti topao, ali možete ga ostaviti i da se ohladi, pa piti kao osvežavajući napitak.
Bonus video:
Punjene dunje - zaboravljeno staro jelo Srbije




