štetne i česte

Koje voće i povrće sadrži najviše "večnih hemikalija"? Opasne su po ljude i prirodu, a količina im dramatično raste

0

Sudeći prema analizama, količina pesticida u voću i povrću u Evropi veoma je zabrinjavajuća, a analiza je pokazala koje su tri namirnice iz obeju grupa najčešće kontaminirane PFAS pesticidima.

Voće i povrće u supermarketu
Voće i povrće u supermarketufoto: Arturs Laucis photography/Shutterstock

Voće i povrće u Evropi su sve više kontaminirani ostacima PFAS hemikalija, odnosno veštačkih supstanci koje se vremenom nakupljaju u ljudima i okolini.


Poznate su i kao "večne hemikalije" jerne nestaju iz organizma i okruženja, a mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme, od kojih su neki oštećenje jetre, bolesti štitne žlezde, sterilitet, rak...


Kako je pokazala analiza zvaničnih podataka iz nacionalnih programa praćenja ostataka pesticida u hrani u državama članicama EU, navodi u izveštaju iz februara 2024. briselska neprovidna organizacija PAN Europe.

Količina voća i povrća s otkrivenim PFAS pesticidima se skoro utrostručila u periodu između 2011. i 2021. godine, ističe se u izveštaju, sa stopom rasta od 220% za voće i 274% za povrće. U nekim državama članicama koje su analizirane pojedinačno stopa rasta je još dramatičnija, pa je, recimo, u Austriji stopa rasta za voće 698%, a za povrće 3.277%.

 

Najčešće kontaminirano ostacima PFAS hemikalija je letnje voće
Najčešće kontaminirano ostacima PFAS hemikalija je letnje voćefoto: Vitalii Stock/Shutterstock

Najčešće kontaminirano ostacima PFAS hemikalija je letnje voće, odnosno 37% evropskih jagoda, 35% bresaka i 31% kajsija. Od ovog kontaminiranog voća uzgajanog u Evropi, 20 procenata sadrži koktele ostataka pesticida PFAS, a do čak četiri različite supstance pronađene su u jednom uzroku jagoda i grožđa i do tri u breskvama i kajsijama.

 

Kada govorimo o povrću, ističe se da su u Evropskoj uniji najkontaminiraniji salata cikorija, krastavci i paprike.


Najčešće detektovane supstance su u 2021. bile fungicidi fluopiram i trifloksistrobin i insekticid flonikamid.

 

Krastavci su na spisku najčešće kontaminiranog povrća
Krastavci su na spisku najčešće kontaminiranog povrćafoto: manulito/shutterstock

U izveštaju se navodi da stalna akumulacija PFAS hemikalijama u zemljištu, vodama i lancu ishrane, zajedno s drugim supstancama ili hemijskim koktelima, predstavlja rizike po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

 

BONUS VIDEO

Manje poznati efekti pesticida

 

makonda-tracker