Sudeći prema analizama, količina pesticida u voću i povrću u Evropi veoma je zabrinjavajuća, a analiza je pokazala koje su tri namirnice iz obeju grupa najčešće kontaminirane PFAS pesticidima.
Voće i povrće u Evropi su sve više kontaminirani ostacima PFAS hemikalija, odnosno veštačkih supstanci koje se vremenom nakupljaju u ljudima i okolini.
Poznate su i kao "večne hemikalije" jerne nestaju iz organizma i okruženja, a mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme, od kojih su neki oštećenje jetre, bolesti štitne žlezde, sterilitet, rak...
Kako je pokazala analiza zvaničnih podataka iz nacionalnih programa praćenja ostataka pesticida u hrani u državama članicama EU, navodi u izveštaju iz februara 2024. briselska neprovidna organizacija PAN Europe.
Količina voća i povrća s otkrivenim PFAS pesticidima se skoro utrostručila u periodu između 2011. i 2021. godine, ističe se u izveštaju, sa stopom rasta od 220% za voće i 274% za povrće. U nekim državama članicama koje su analizirane pojedinačno stopa rasta je još dramatičnija, pa je, recimo, u Austriji stopa rasta za voće 698%, a za povrće 3.277%.
Najčešće kontaminirano ostacima PFAS hemikalija je letnje voće, odnosno 37% evropskih jagoda, 35% bresaka i 31% kajsija. Od ovog kontaminiranog voća uzgajanog u Evropi, 20 procenata sadrži koktele ostataka pesticida PFAS, a do čak četiri različite supstance pronađene su u jednom uzroku jagoda i grožđa i do tri u breskvama i kajsijama.
Kada govorimo o povrću, ističe se da su u Evropskoj uniji najkontaminiraniji salata cikorija, krastavci i paprike.
Najčešće detektovane supstance su u 2021. bile fungicidi fluopiram i trifloksistrobin i insekticid flonikamid.
U izveštaju se navodi da stalna akumulacija PFAS hemikalijama u zemljištu, vodama i lancu ishrane, zajedno s drugim supstancama ili hemijskim koktelima, predstavlja rizike po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.
BONUS VIDEO
Manje poznati efekti pesticida