da li ste znali?

Nakon ovoga ćete možda razmisliti o ostacima ručka: Da li je OPASNO čuvati hranu u ALUMINIJUMSKOJ foliji?

0

Koliko često vam se desilo da ostatke hrane prekrijete folijom i ostavite da stoje nekoliko dana kako ne biste odmah bacili?

foto: Natalia Lisovskaya/Shutterstock
foto: Natalia Lisovskaya/Shutterstock

Bacanje hrane je jedan od velikih problema za svako domaćinstvo, a obično svako od nas ostatke hrane prekrije aluminijumskom folijom i odloži u frižider kako bismo je sačuvali za kasnije.

 

Isto kao što je ljudima neophodan vazduh, bakterije ga koriste za razmnožavanje, a postoji veliki broj njih koje se prenose hranom, a tokom kuvanja ih ne uništavaju visoke temperature.

 

Ako se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije mogu brzo da se nasele.

Ako mislite da ćete aluminijumskom folijom zaštiti vašu hranu, varate se, nekad je i ona rizik koji može dovesti do nastanka bakterija. Postoji razlika između folije i hermetičkog zatvaranja upravo zbog mogućnosti prolaska vazduha ispod folije.

 

- Kad je vazduh prisutan, bakterije brže rastu, pa je nužno nabaviti odgovarajuće posude za čuvanje hrane na pravi način - kaže dijetetičarka Lindzi Malon.

 

Najpametniji izbor je da pakujete ostatke hrane u hermetički zatvorene i male posude, a kada su u pitanju mleko i proizvodi od mesa najbolje bi bilo da ih pojedete u roku od nekoliko sati.

 

 

makonda-tracker