stvarno deluju!

Kako se rashladiti bez klime? 5 besplatnih načina vam boravak u stanu bude prijatniji po najvećim vrućinama

1

Ako nemate klima-uređaj ili izbegavate da ga uključujete, ovi trikovi će vam se dopasti.

rashlađivanje po vrućini moguće je i bez klime
rashlađivanje po vrućini moguće je i bez klimefoto: Try_my_best/shutterstock

Tropski letnji dani, koji su ovog jula zavladali našom zemljom, otežavaju nam svakodnevicu čak i kada sedimo kod kuće i ne radimo ništa.


Preznojimo se i dok samo sedimo i gledamo film, a kamoli kada imamo obaveze, napeti smo, nervozni, a ako uz to nemamo klima-uređaj, sve je još gore.


Međutim, iako je on spasonosan kada temparatura premaši 30. stepen na skali, postoji još nekoliko načina da se rashladite i da vam boravak u zatvorenom bude prijatniji.

 

Kako se rashladiti bez klime?

 

  • Zamračite prostor. Ukoliko imate roletne, obavezno ih spustite pre nego što prvi zraci sunca okupaju sobe i povećaju temperaturu u vašem domu. Ako ih nemate, pronađite neki drugi način da zatamnite prostoriju, recimo, belim zastorima, idealno navlaženim.

 

Obavezno zatamnite prozore tokom leta da ni prostorija bila svežija
Obavezno zatamnite prozore tokom leta da ni prostorija bila svežijafoto: ronstik/Shutterstock
  • Pazite kada se tuširate. Vlažniji vazduh, koji u domaćinstvu nastaje nakon tuširanja i pranja veša, učiniće da prostor bude topliji. Zbog toga bi trebalo da izbegavate da to činite u doba dana kada je najveća vrućina i odložite to za veče ili rano jutro.

 

  • Obogatite svoj dom sobnim biljkama. Cveće u kući možda neće bukvalno sniziti temperaturu u prostoriji, ali ono proizvodi kiseonik i, samim tim, pomaže u eliminaciji neprijatnih mirisa. Zahvaljujući tome, vazduh u vašem domu biće svežiji, a to je veoma važno na najvišim temperaturama.

 

Sobne biljke su najbolji prirodni prečišćivači vazduha
Sobne biljke su najbolji prirodni prečišćivači vazduhafoto: Dragana Gordic/Shutterstock
  • Isključite sve što ne koristite. Kako dok ste kod kuće, tako i kada napuštate stan – obavezno isključite sve što možete od elektronskih uređaja. Oni doprinose porastu toplote, čak i kada se ne koriste, a uz to povećavaju i račune za struju.

 

  • Protrljajte kockice leda po ključnim mestima. Kad vam je najtoplije, ako nemate vremena za tuširanje, možete protrljati kockice leda po zglobovima i vratu kako biste se rashladili brzo. Takođe, imajte u vidu da prilikom tuširanja voda ne bi trebalo da bude previše topla već je dovoljna i mlaka.

 

 

 

 

makonda-tracker