Poznat je pod nekoliko imena, a nauka je dokazala brojne pozitivne efekte redovnog konzumiranja ovog vitamina
Da bismo bili i ostali zdravi, pravilna ishrana – odnosno uravnotežena i raznovrsna – prva je stavka od koje treba poći, što znači da u jelovniku treba da budu zastupljene namirnice koje nam pružaju sve neophodne hranljive materije.
Jedna od njih je i biotin, pomalo zapostavljen vitamin B kompleksa, o kom se ne govori toliko često koliko on zaslužuje, ali se proteklih godina to polako menja.
Biotin, poznat još i kao vitamin B7 i vitamin H, veoma je važan za zdravlje oka, jaku i bujnu kosu, zdravu kožu, čvrste nokte i moždane funkcije, a istraživanja su pokazala da podržava i rad jetre.
U pitanju je vitamin rastvorljiv u vodi, što znači da ga telo ne skladišti, pa je neophodno redovno ga unositi kako bi se održao neophodan nivo biotina u organizmu.
Kako navodi medicinska platforma Healthline, manjak biotina je toliko redak da nema dovoljno dokaza za utvrđivanje preporučene dnevne doze ili procenjene prosečne potrebe za njim, ali se obično kaže da je potrebno oko 30 mcg dnevno.
U kojoj hrani se nalazi biotin (vitamin B7)?
Žumance
Jaja su izuzetno bogata vitaminom B, proteinima, gvožđem i fosforom, a žumance je posebno dragocen izvor biotina, pa je tako otkriveno da jedno celo kuvano jaje od 50 g ima oko 10 mcg biotina, odnosno oko 33% preporučenog dnevnog unosa.
Mahunarke
Pasulj, grašak, boranija, sočivo i druge mahunarke obiluju proteinima, vlaknima i brojnim mikronutrijentima, a kikiriki i soja su izrazito bogati biotinom. Recimo, studijom objavljenom 2004. u magazinu Journal of Food Composition and Analysis utvrđeno je da se u porciji od 28 g pečenog kikirikija nalazi malo manje od 5 mcg biotina.
Orašasti plodovi i semenke
Poznato da da su orašasti plodovi i semenke fenomenalan izvor vlakana, proteina i nezasićenih masti, a većina pruža i mnogo biotina, iako njegova količina varira od konkretne vrste hrane.
Na primer, 20 g pečenih semenki suncokreta ima oko 2,6 mcg biotina, a 30 g pečenih badema 1,5 mcg.
Jetra
Možda ih ne vole svi, ali ne možemo da osporimo da su iznutrice često nutritivno najbogatiji deo mesa. Jetra je posebno bogata biotinom, kog u 75 g ima oko 31 mcg ako je kuvana goveđa, dok kuvana pileća jetra u istoj količini ima čak 138 mcg biotina.
Batat
Slatki krompir je pun vitamina, vlakana, minerala, karotenoida i drugih hranljivih materija, a spada i u najbogatije izvore biotina među povrćem.
U porciji od 125 g batata nalazi se 2,4 mcg biotina, a on se može spremiti na razne načine, pa ga nikako ne zaobilazite.
Još neke od namirnica koje su bogate biotinom su pečurke, banane, brokoli, kvasac i avokado.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako piti vitamin D?