obratite pažnju

Ovu hranu jedete na Badnji dan, ali... Spisak namirnica koje mogu da budu i MRSNE

0

Za neku hranu često podrazumevamo da je posna, ali ona i te kako može da u svom sastavu da ima i sastojke životinjskog porekla

Naizgled posna hrana može da sadrži mleko i jaja
Naizgled posna hrana može da sadrži mleko i jajafoto: NACHAI TUNTIKAJOHN/Shutterstock

Za pravoslavne hrišćane je post jedan od najvažnijih običaja u vezi s praznicima, a Uskršnji, Božićni, Gospojinski i Petrovdanski su najveći, dok nemali broj hrišćana na našim prostorima posti i sredom i petkom.


Oni koji nisu držail ceo Božićni post obično poste makar na Badnji dan, pred Božić, a tada se često na trpezi nađu namirnice za koje bismo mogli da se zakunemo da su posne.

 

Međutim, u njoj zapravo često može biti sastojaka životinjskog porekla!

Koja naizgled posna hrana može biti mrsna?


Ukoliko imate alergičara u kući, verovatno već imate naviku da svaki proizvod okrenete da biste videli naznaku "alergen info", u kojoj je često istaknuto nešto što se "provuklo" u veganskoj, odnosnoj posnoj hrani.


Jedna od takvih zamki je kazen, mlečni protein koji se može naći čak i u posnim slatkim pavlakama, margarinima i biljnim sirevima! Kazen tako može da zaluta i posnu čokoladu.

 

Posna čokolada može ponekad da ima kazein
Posna čokolada može ponekad da ima kazeinfoto: Shutterstock

Jaja se nalaze u ogromnom broju gotovih peciva ili testenine, za koja se mahom koriste jaja u prahu da bi korica bila hrsavija,s jajna i privlačnija. Čak i ako je namirnica posna, jaja u proizvodnji mogu zaostati na mašinama i alatu za pripremu hrane, pa pogledajte piše li na deklaraciji da se u namirnici mogu naći jaja u tragovima.


Pomenuti tragovi često su razlog za brigu ljudi s alergijama jer u posnoj hrani možemo naći i mleko, i jaja, i orašaste plodove (a ovo poslednje, srećom, nije razlog za zabrinutost u danima posta). Verovali ili ne, jaja u prahu se neretko koriste i u proizvodnji ribljih štapića, pa ako ste hteli da ih ispržite kao večeru na brzinu dok postite, proverite da li je to slučaj i s pakovanjem koje ste vi pazarili.

 

Riblji štapići su posni, zar ne? Pa... ne uvek!
Riblji štapići su posni, zar ne? Pa... ne uvek!foto: stockcreations/Shutterstock

Treba je obratiti pažnju i na to sadrži li neka hrana želatin, koji nastaje kuvanjem kože, kostiju ili vezivnog tkiva životinja, u najvećem broju slučajeva svinjske ili goveđe.


Zato ako tokom posta želite da se zasladite žele kockicama ili gumenim bombonama, obavezno proverite sadrže li one želatin.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Badnji dan - običaji

 

makonda-tracker