pitali smo etnografski muzej

Da li žene mogu da budu POLOŽAJNICI? Simbolika iza jednog od najlepših običaja za Božić i šta pokloniti prvom gostu

0

U novije vreme sve češće čujemo da su devojčice položajnici, a da li je uvek bilo tako i kako se u prošlosti gledalo na ovaj običaj? Šta darovati položajniku?

Devojčice su sve češće položajnice u današnje vreme
Devojčice su sve češće položajnice u današnje vremefoto: Olesia Bilkei/Shutterstock

Za Badnji dan i Božić u srpskom narodu se vezuje mnogo interesantnih običaja, a jedan od najlepših je – položajnik.


Kako za Glossy otkriva savetnik u Etnografskom muzeju u Beogradu Saša Srećković, on u domaćinstvo unosi radost, te je u prošlosti nazivan još i radovanom.


Na božićno jutro, prva osoba koja uđe u dom ima poseban status i naziva se položajnik ili radovan. Očekuje se da on unese radost u kuću i obezbedi zdravlje i blagostanje za porodicu u toku nastupajuće godine. Ta poseta je često dogovorena. U stara vremena položajnik se smatrao božijim izaslanikom – ističe on.

Da li žene mogu da budu položajnici?


I sama reč "položajnik" muškog je gramatičkog roda, a u najvećem broju slučajeva ova uloga pripada dečacima. Međutim, nije uvek bilo tako, a zabeleženi su i slučajevima životinja u uolozi položajnika.

 

Položajnik u dom donosi radost na Božić
Položajnik u dom donosi radost na Božićfoto: SviatlanaLaza/Shutterstock

Uglavnom je to bio odrasli muškarac ili muško dete, koji su bliski porodici. U starija vremena položajnik je mogla biti i životinja, što je verovatno predstavljao ostatak obredne žrtve. Takođe su postojala verovanja da položajnik predstavlja nekog mrtvog pretka koji sada dolazi u obličju putnika namernika – rekao nam je Srećković.


Dok se često veruje da su u prošlosti ženama nije bilo dopušteno da budu položajnici, istina je da su u nekim krajevima Srbije one bile rado viđeni prvi gosti za Božić.


U prošlosti je bilo slučajeva da u nekim krajevima Istočne Srbije položajnik bude devojka ili žena za koju se smatra da je srećna. Položajnik je dolazio sam ili je bio unapred određen, zato što se smatralo da je srećan čovek. I u modernom dobu se dešava da je položajnik žena – otkriva savetnik u Etnografskom muzeju.

 

Položajnik u dom donosi radost na Božić
Položajnik u dom donosi radost na Božićfoto: Smartisticum/Shutterstock

Poklon za položajnika


Kako nam je rekao, ako je prošlogodišnji položajnik bio srećne ruke toj kući, onda ga dogodine opet pozovu da bude položajnik.


Poznato je da domaćini obično spremaju dar za prvu osobu koja će im ući u dom za Božić i, kako se nadaju, doneti sreću.


Ako je odrasli položajnik daruje mu se neki odevni predmet (čarape, košulja) ili novac u novije vreme. Ako je dete u pitanju, poklanjaju mu se jabuka, orasi, ili neki slatkiš – kaže Saša Srećković.
 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Običaji za Badnji dan

 

makonda-tracker