icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

zanimljiv eksperiment

RAZLIKA JE OČIGLEDNA! Jedan blizanac bio je VEGAN tri meseca, a drugi je jeo meso — rezultati su privukli mnogo pažnje

Podeli:

Neki tvrde da su prednosti veganske ishrane ogromne, drugi kažu da je organizmu potrebno i meso. Blizanci su testirali ove dve ishrane, evo razlika!

foto: Instagram
foto: Instagram

Identični blizanci Hugo i Ros Tarner odlučili su da uporede efekte koje ishrana ima na njihovo telo, i to tako što je jedan od njih bio vegan, a drugi je jeo meso.

 

Evo kakvi su rezultati posle 12 nedelja: Hugo, koji se pridržavao veganske ishrane, na kraju eksperimenta je izgubio kilogram masti, a dobio 1,2 kilograma mišića!


Inače, jedna studija je pokazala da ljudi koji se pridržavaju veganske ishrane mršave za oko dva kilograma više od onih koji na dijeti jedu meso.

 

 

Hugo kaže i da mu je ova ishrana pomogla da ima više energije.

 

Na veganskoj ishrani je moj mentalni fokus bio mnogo bolji, nisam imao padove energije, osećao sam se malo energičnije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Turner Twins (@theturnertwiins) on

 

Merenjima je utvrđeno i da mu je nivo holesterola sada niži (spao je sa 5,9 na 4,9 do kraja studije, a pet se smatra zdravim).

 

Stručnjaci su analizirali i stolicu blizanaca, i utvrdili su da Hugo, koji se pridržavao veganske ishrane, ima više dobrih bakterija u crevima, što znači da su manje šanse za hronične bolesti poput gojaznosti i dijabetesa tipa 2.


S druge strane, Ros, koji je jeo meso tokom ovog eksperimenta, u periodu od 12 nedelja dobio je 2,8 kilograma masti, ali i četiri kilograma mišića.

 

Dok je njegov brat blizanac rekao da je bio pun energije, Ros je primetio česte promene u nivou energije.

 

Kod mene je bilo drugačije nego kod Huga. Bio sam jako gladan između 10 i 11 sati, imao sam nagle poraste i padove energije. Nosili smo i monitore za glukozu, bilo je primetno da je kod mene dolazilo do promena "gore-dole", dok je kod Huga nivo bio stabilniji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Turner Twins (@theturnertwiins) on

 

Kod njega nije zabeležena promena u nivou holesterola, ali je primećeno da u crevima ima manje različitih bakterija, ali nije primetno povećanje dobrih bakterija.

 

Iako se, prema ovim podacima, može reći da je veganska ishrana zdravija, činjenica je da obe vrste ishrane imaju i dobih i loših strana.

 

Veganska ishrana ima dobrih strana, baš kao i jedenje mesa. Mislim da se nijedna nije pokazala kao bolja. Mi ćemo jesti i jedno i drugo, imaćemo dane kada ne jedemo meso i više jedemo vegansku hranu, ali i dane kada jedemo kvalitetno meso. Uzećemo najbolje od obe ishrane — poručio je Hugo.

 

 

Inicijalizacija u toku...