(+NAJBOLJI RECEPT)

Evo gde grešite kad pravite PILAV: Jednu sitnicu mnogi zaboravljaju, a daje ukus i MIRIS KOJI OPIJA

0

Kako se pravi najsočniji i najukusniji pilav sa mesom?

Pilav sa piletinom jedno je od omiljenih jela na našim prostorima
Pilav sa piletinom jedno je od omiljenih jela na našim prostorimafoto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock

Pilav je jedno od najpopularnijih jela balkanske kuhinje, a potiče iz istočnjačke tradicije, odnosno iz južne, centralne i zapadne Azije, poznatih po uzgajanju pirinča.


Reč je o vrlo starom jelu, koje se popularno u celom svetu, a kako je dugo zastupljeno u evropskoj kuhinji – od pilava su nastala druga popularna jela, poput slasne španske paelje ili indijskog birijanija.


Postoje različite varijante pilava, a na našim prostorima obično se pravi od piletine i drugih mesa, uz dodatak začina i ponekog povrća za lepšu aromu.

 

Ukoliko nikako ne uspevate da napravite pilav kakav vam je u detinjstvu pravila baka, moguće je da pravite neku sitnu grešku.

 

Pileći pilav je sočan, zasitan i pravi se lako
Pileći pilav je sočan, zasitan i pravi se lakofoto: iSelektor, Shutterstock

Saveti za pripremu pilava

 

  • Vrsta pirinča za pilav


Najbolje je odabrati pilav s manje skroba, odnosno onaj koji je čvrst i poluprovidan. Izbegavajte presitna i prekrupna zrna, jer ona srednje veličine najbolje upijaju tečne sastojke poput ulja i vode.

 

  • Vrsta mesa za pilav

 

Najlepši pilav pravi se od pilećeg mesa, a ako želite da upotrebi neku drugu vrstu, možete koristiti grudi, but ili plećku od svinjetine ili govedine, a odlična zamena je i ćuretina. Ono što je najvažnije jeste da izbegavate teletinu, koja jelu može da pokvari ukus i miris.

 

  • Vrsta povrća i začina za pilav

 

Ako ste primetili da vašem pilavu uvek nešto fali da bude savršen, moguće je da zaboravljate sitno seckanu šargarepu, koja pruža sasvim novi i bogatiji ukus. Pored toga, slobodno stavite malo više crnog luka i, zašto da ne, čen belog, uz koje će miris biti vrlo prijatan, a ukus božanstven.

 

pilav je najlepši kad se pravi od pilećeg mesa
pilav je najlepši kad se pravi od pilećeg mesafoto: Esin Deniz, Shutterstock

Takođe, pilavu možete dodati kumin, razne semenke, biber, peršun itd, a to će samo popraviti jelo. Međutim, izbegavajte suve začine i mešavine pravljene specijalno za pilav jer bi mogle da pokvare aromu i dominiraju nad sastojcima.

 

  • Vrsta ulja za pilav

 

Preporučuje se da se mast ne upotrebljava prilikom pripreme pilava, već je od masnoća bolje rešenje biljno ulje. Ako izbegavate suncokretovo ulje, jeftinije, ali ne uvek i najzdravije, odlična zamena je ulje od susama i, naravno, maslinovo.

 

  • Posuda za pilav

Obično ga pečemo u vatrostalnoj posudi, ali pilav će biti najslasniji ako ga zapečete u debljoj posudi od bakra ili aluminijuma.


Najbolji recept za pilav


Sastojci:

 

  • pileće meso (2 bataka sa karabatakom)
  • 3 manje šolje pirinča
  • 1 šargarepa srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • pola paškanata
  • 2 praziluka
  • seckani peršun po ukusu
  • ulje, so, biber po potrebi i ukusu

 

Pileći pilav je sočan, zasitan i pravi se lako
Pileći pilav je sočan, zasitan i pravi se lakofoto: Esin Deniz, Shutterstock

Priprema


Skuvajte pileće meso u litru vode.


Propržite sitno seckan crni luk, pa kad postane staklast pospite šargarepom, prazilukom i paškanatom i nastavite da pržite nekoliko minuta. Zatim dodajte opran piriničak, pa sve prelijte delom vode u kojoj se kuvao.


Dok se dinsta, mešajte i dodajte meso, a u međuvremenu ubacite i sitno seckan beli luk i peršun.


Potom dodajte so i biber i, po ukusu, još neki začin, ali pazite da ne preterujete. Ukoliko bude portebe, sipajte još vode u kojoj se kuvalo meso, jer će pirinač brzo upijati tečnost i povremeno mešajte.


Stavite u rernu da se peče, a imajte u vidu da treba da bude dobro naliveno jer će i pirinač "popiti" vodu i da će njen deo ispariti, pa ne sme da se ubacuje suvo na pečenje.


Pecite najmanje 15 minuta, dok ne bude gotovo.

 

 

makonda-tracker