oprez!

Često su na sniženju, a mnogi uz njih započinju dan: Ova grupa namirnica ne bi smela da se jede tako često

0

Budući da je ovakva hrana obično jeftinija i vrlo praktična jer ne mora termički da se obrađuje, veoma je popularna, ali stručnjaci ističu da treba da budemo na oprezu

Ova hrana često se jede za doručak
Ova hrana često se jede za doručakfoto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock

Salame spadaju spada u vrlo popularne mesne prerađevine na našim prostorima i obično se dodaje picama, sendvičima ili služi kao meze. Ništa manje korišćene nisu ni viršle, paštete i drugi slični proizvodi.


Međutim, kao i sasvim mesnim prerađevinama, s ovakvom hranom treba biti na oprezu.


Kako piše medicinska platforma Healthline, salame sadrže malo ugljenih hidrata i kalorija, a obiluju proteinima, mastima i natrijumom. Od prednosti takvih prerađevina od mesa, ovaj portal izdvaja to što su praktične, odnosno prodaju se već spremne za jelo, pa ne zahtevaju termičku obradu.


Uz to, sadrže proteine, esencijalne hranljive materije koje su neophodne za rast mišića i oporavak tkiva. Tu su, piše Healthline, i drugi mikronutrijenti, uključujući vitamine B kompleksa. Neke salame prolaze i kroz fermentaciju, što znači da sadrže probiotike.


Međutim, salame, kao i sve ostale mesne prerađevine, ne spadaju u namirnice koje preporučuju nutricionisti i lekari.

 

  • Šta SZO kaže o mesnim prerađevinama?


Svetska zdrastvena organizacija utvrdila da su mesne prerađevine vodeći faktor za nastanak kolorektalnog raka, pa ih je 2015. godine zvanično svrstala u listu kancerogenih proizvoda. Na ovoj listi se, pored prerađevina od mesa, nalaze još duvan, azbest i isparenja dizela.


Za pojedinca je rizik od razvoja raka (creva) zbog konzumiranja mesnih prerađevina nizak, ali se on povećava sa povećanjem količine unetog mesa – napomenuo je tada dr Kurt Štrejf, današnji šef Programa za monografije Međunarodne agencije za istraživanje raka, koja je deo Svetske zdravstvene organizacije.

 

Čajna kobasica ne bi trebalo da se jede baš svaki dan
Čajna kobasica ne bi trebalo da se jede baš svaki danfoto: Wheatfieldstock, Shutterstock

Kako je tada navedeno u izveštaju SZO, koji su sačinila 22 međunarodna stručnjaka, jasno je naglašeno da je prerađeno meso "kancerogeno za ljude", kao i da konzumiranje ekvivalenta dva parčeta slanine dnevno povećava rizik za 18 odsto. Tada je napomenuto i da ni crveno meso nije sasvim bezbedno, kada je ocenjeno kao "verovatno kancerogeno".


Prema procenama Globalne studije o teretu bolesti, nezavisne akademske istraživačke organizacije koju navodi SZO, oko 34.000 smrtnih slučajeva od raka godišnje širom sveta se može pripisati ishrani sa visokim udelom prerađenog mesa.

 

  • Natrijum u salamama


Kako navodi medicinski portal Healthline, većina salama ima veoma visok sadržaj natrijuma, a Američko udruženje za srce preporučuje ograničavanje unos natrijuma na manje od 2.300 mg dnevno, dok je kao idealno navedeno najviše 1.500 mg.

 

Prema navodima više studija, uključujući onu objavljenu 2019. u listu Nutrients, unos veće količine natrijuma može da poveća zadržavanje vode u organizmu i krvni pritisak, naročito kod onih koji su osetljivi na njegove efekte. Takođe, istraživanje stručnjaka Univerziteta u Napulju iz 2014. pokazalo je da pojačano konzumiranje natrijuma može da poveća rizik za razvoj raka želuca.

 

Salame su često na meniju u domaćinstvima u srbiji
Salame su često na meniju u domaćinstvima u srbijifoto: Evgeny Tomeev/shutterstock

Takođe, Healthline ističe da su neki mesni proizvodi, uključujući salame, podložniji kontaminaciji štetnim patogenima. To može izazvati trovanje hranom, koje prate povraćanje, mučnina dijareja i bol u stomaku, a konkretno je bakterija Salmonella jedna od onih koje se najčešće nađu u takvim proizvodima.

 

  • Jesti salame ili ne?


Kao i kod većine namirnica koje imaju i dobre i loše strane, ključ je u umerenosti: nijedan lekar vas neće posavetovati da salame jedete svaki dan, ali s vremena na vreme i u okviru raznovrsne i izbalansirane ishrane ne mogu da budu previše štetne.

 

BONUS VIDEO

Meso se ne sprema na zastareli način, kuvar Raša objasnio kako da bude SAVRŠENO UKUSNO


 

makonda-tracker