Kada ga jednom probate pravićete ga kad god vam se ukaže prilika
Jedan od omiljenih kolača od davnina do danas svakako je starinski patišpanj sa višnjama. U njemu su uživali naši preci, a bakina kuhinja često je bila prožeta tim neodoljivim prepoznatljivim mirisom.
Za njegovu pripremu vam neće biti potrebno neko veliko predzanje u kuhinji i veoma su male šanse da vam ne uspe.
Ono na šta treba da obratite pažnju jeste to da prvo umutite belanca odvojeno od žumanaca i da polako pratite postupak pripreme.
Sastojci:
- 5 jaja
- 300 g šećera
- 2 dl jogurta
- 1,5 dl ulja
- 270 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400 – 500 g višanja
- šećer u prahu za posipanje kolača
- vanil šećer
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer i mutiti još malo. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.
Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjediniti sa belancima. Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje i malo ih uronite u testo, ne previše.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni. Peći kolač oko 40 minuta. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu, pomešanim sa vanil šećerom,a zatim ga iseći na kocke.