Škembiće u saftu neki smatraju pravom poslasticom, dok ih drugi baš i ne vole.
Škembići kod ljudi često izazivaju dvojaku reakciju. Za neke to je pravi gurmanluk, dok drugi uopšte ne vole ovo jelo.
Iako su škembići najčešći naziv, mnogi ih nazivaju i tripe, tripice, fileki ili goveđi burag.
Kako god ih zvali, svi se slažu u jednom. Ovo je jelo koje je podelilo svet na vatrene fanove i one koji ga ne vole.
U svakom slučaju, u pitanju su iznutrice, a uz ovaj recept za škembiće u saftu postoji dobra šanse da ih zavole i oni koji do sada nisu smeli da ih probaju.
SASTOJCI
- Škembići - 1 kg
- Crno vino - 1 dcl
- Crni luk- 3- 4 glavice
- Beli luk- 5 čena
- Paradajz pire- oko 50g
- Šargarepa - 2-3 kom
- Zelen- 2 kom
- Mast - 1 velika kašika
- Brašno - 4 kašike
- Crvena paprika - 2 kom
- Mlevena crvena slatka paprika- 3-4 male kašike
- Tucana ljuta paprika - 2 male kašike (ako ne volite ljuto onda pola jedne male kašike)
- Slanina - oko 100 grama
- So - zavisi koliko volite slano, dozirajte u skladu sa vašim ukusom
- Mešavina bibera - dozirajte u skladu sa vašim ukuson
- Peršun - 1 vezica
- Majčina dušica - 2 male kašike
- Lovorov list - 3 kom
PRIPREMA
Prvo operite i očistite škembiće, a nakon toga ih stavite u šerpu sa vodom. U vodu stavite jednu glavicu crnog i dva čena belog luka, lovorov list, biber, zelen i celer.
Kad sve to završite, ostavite na ringli da se kuva oko četiri sata. Kad prođe to vreme, sačekajte da se škembići malo ohlade, a onda ih isecite na trake.
U loncu zagrejte mast, pa dodajte sitno seckane tri ili četiri glavice crnog luka, biber i lovorov list.
Dodajte i sitno seckanu slaninu, pa onda sve to zajedno propržite 5- 10 minuta.
Nakon toga sipajte i brašno, a zatim mešajte sve dok ne dobije braonkastu boju. U šerpu dodajte ostatak belog luka, koji ćete pre toga iseći na sitne komadiće, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.
Sipajte litar i po vode i dodajte škembiće, pa stavite da se kuva još oko pola sata.
Malo pre nego što ćete završiti kuvanje, dodajte so i druge začine u skladu sa vašim ukusom.