preukusno

Jelo koje je podelilo svet: Uz ovaj recept u škembiće u saftu će se zaljubiti i oni koje ih ne vole

0

Škembiće u saftu neki smatraju pravom poslasticom, dok ih drugi baš i ne vole.

Škembići
Škembići foto: Shutterstock/Shaiith

Škembići kod ljudi često izazivaju dvojaku reakciju. Za neke to je pravi gurmanluk, dok drugi uopšte ne vole ovo jelo.

 

Iako su škembići najčešći naziv, mnogi ih nazivaju i tripe, tripice, fileki ili goveđi burag.

 

Kako god ih zvali, svi se slažu u jednom. Ovo je jelo koje je podelilo svet na vatrene fanove i one koji ga ne vole.

 

 

U svakom slučaju, u pitanju su iznutrice, a uz ovaj recept za škembiće u saftu postoji dobra šanse da ih zavole i oni koji do sada nisu smeli da ih probaju.

 

 

SASTOJCI

 

  • Škembići - 1 kg
  • Crno vino - 1 dcl
  • Crni luk- 3- 4 glavice
  • Beli luk- 5 čena
  • Paradajz pire- oko 50g
  • Šargarepa - 2-3 kom
  • Zelen- 2 kom
  • Mast - 1 velika kašika
  • Brašno - 4 kašike
  • Crvena paprika - 2 kom
  • Mlevena crvena slatka paprika- 3-4 male kašike
  • Tucana ljuta paprika - 2 male kašike (ako ne volite ljuto onda pola jedne male kašike)
  • Slanina - oko 100 grama
  • So - zavisi koliko volite slano, dozirajte u skladu sa vašim ukusom
  • Mešavina bibera - dozirajte u skladu sa vašim ukuson
  • Peršun - 1 vezica
  • Majčina dušica - 2 male kašike
  • Lovorov list - 3 kom

 

 

PRIPREMA

 

Prvo operite i očistite škembiće, a nakon toga ih stavite u šerpu sa vodom. U vodu stavite jednu glavicu crnog i dva čena belog luka, lovorov list, biber, zelen i celer.

 

Kad sve to završite, ostavite na ringli da se kuva oko četiri sata. Kad prođe to vreme, sačekajte da se škembići malo ohlade, a onda ih isecite na trake.

 

U loncu zagrejte mast, pa dodajte sitno seckane tri ili četiri glavice crnog luka, biber i lovorov list.

 

Dodajte i sitno seckanu slaninu, pa onda sve to zajedno propržite 5- 10 minuta.

 

Nakon toga sipajte i brašno, a zatim mešajte sve dok ne dobije braonkastu boju. U šerpu dodajte ostatak belog luka, koji ćete pre toga iseći na sitne komadiće, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.

 

Sipajte litar i po vode i dodajte škembiće, pa stavite da se kuva još oko pola sata.

 

Malo pre nego što ćete završiti kuvanje, dodajte so i druge začine u skladu sa vašim ukusom.

 

 

 

 

makonda-tracker