prosto i ukusno

Recept za domaće slance: Slani štapići koji vas posle prvog zalogaja vraćaju u detinjstvo

0

Nema ko nije kupovao popularne "štapiće" na odmoru dok je išao u školu.

Najbolji su kad se jedu vrući.
Najbolji su kad se jedu vrući.foto: Shuterstock/Iryna Pospikh

Popularni štapići, kako se nazivaju u žargonu, odnosno slanci bila su jedna od omiljenih užina generacijama naših školaraca. Kad bi učenici znali termine u kojima izlaze vrući, tek pečeni slanci, redovno bi formirali redove ispred kioska koji su ih prodavali. A nekad se zbog velikog reda dešavalo i da posle zakasne na naredni čas.

 

Međutim, profesori se uglavnom nisu ljutili na ta kašnjenja, pošto su i sami bili fanovi štapića. I da, samo jedna stvar se ponekad mogla zameriti slancima, a to je ako nemaju dovoljno soli.

 

Zato vam sad predstavljamo recept za domaće slance, na koje ćete moći da stavite soli koliko sami želite.

 

 

SASTOJCI

 

Testo

 

  • Kvasac - 50 grama
  • Šećer - dve male kašike
  • So - dve male kašike
  • Brašno - oko 700 grama
  • Mleko - oko 400 ml
  • Ulje - 100 ml

 

Slani deo

 

  • So - pola kašike (može i više ako volite slaniji ukus)
  • Brašno - dve kašike
  • Voda - oko 20 ml
  • Prašak za pecivo - manje od pola male kašike
  • Sve sjedinite i izmešajte

 

PRIPREMA

 

Umutite kvasac, mleko i šećer, pa zatim dodajte so, brašno i ulje. Umesite testo dok je meko, a onda ga ostavite da odstoji između pet i 10 minuta. Izmesite testo još jednom i onda ga ostavite dvadesetak minuta kako bi naraslo.

 

Smesu podelite na male delove od oko 100 grama, a onda ih ostavite ih da odstoje između pet i 10 minuta. Razvucite svaki komad tako da bude tanak i dugačak. Zatim ih umotajte, pa istraljajte kako bi dobili adekvatan oblik.

 

Onda sve to poređajte u posudu koju ćete prethodno namazati uljem ili staviti pek papir. Zatim ostavite da odstoji oko 20 minuta, pa ubacite u rernu koju ćete nekoliko minuta ranije upaliti na 180 - 200 stepeni. Da se ispeku biće dovoljno oko 20 - 25 minuta, ali svakako ih nemojte vaditi iz rerne pre nego

što malo ne dobiju boju.

 

Sad dolazimo do same završnice. Prelijte slanom smesom koju ste napravili i vratite u rernu na još nekoliko minuta. Kad ih izvadite preostaje vam samo da ih namažete uljem, poslužite i vratite u detinjstvo.

 

 

 

makonda-tracker