uživancija za najmlađe

Kako se pravi FONDAN? Najjednostavniji recept za masu za oblaganje torte i ukrasne figurice

0

Figurice koje se prave od fondana po pravilu uvek oduševe mališane. 

Priprema fondana uopšte nije teška
Priprema fondana uopšte nije teška foto: Tung Le / Shutterstock

Fondan je masa koja služi za dekoraciju torti i kolača, kao i za pravljenje različitih malih figura, koje mališani posebno vole na poslasticama ovog tipa.

 

Mogu ulepšati doživljaj deci koja recimo slave rođendan, a uz ovaj recept lako ćete sve ovo izvesti u svojoj kuhinji.

 

Imajte na umu da je jako bitno da fondan smesa ostane meka, pošto u suprotnom nećete moći lako da je oblikujete. Zato je veoma bitno da pažljivo dozirate šećer, jer on može uticati na to vaša masa ne bude dovoljno elastična.

 

SASTOJCI

 

  • Želatin u kesici - jedna kesica + oko pola litra hladne vode
  • Margarin - oko 50g
  • Fruktoza - oko 100g + jedna čaša vode od 2dl
  • Glicerin - jedna kašika (može se praviti i bez glicerina)
  • Šećer u prahu oko 800g

 

PRIPREMA 

 

Za početak je neophodno da želatin nabubri, tako da ga prvo morate preliti vodom i pomešati sa margarainom. Istu stvar uradite i sa fruktozom. Nakon toga stavite na vruću ringlu kako bi se sve otopilo i lepo sjedinilo. Neophodno je da proključa, a dok se to ne desi mešajte varjačom.

 

Kada sve to provri, pomerite šerpu sa ringle, sipajte jednu kašiku glicerina i opet promešajte.

 

U jednu malo veću šerpu sipajte oko pola kila šećera u prahu, a zatim dodajte već istopljeni šećer i opet promešajte. U procesu mešanja s vremena na vreme sipajte po još malo šećera. Onda sve to prespite u novu posudu i umesite fondan.

 

Kad to završite, smesi koju ste napravili neophodno je oko 45 minuta da odstoji da se ohladi. Nakon toga ga zatvorite u kesu i ostavite na sobnoj temperaturi.

 

Preporuka je da već sutradan napravite željeni oblik, pošto je tada to najlakše uraditi. Međutim, nije strašno i ako odstoji nedelju ili dve. Pošto će se u tom periodu stvrdnuti, preporuka je da ga prethodno zagrejete u mikrotalasnoj kako bi smekšao.

 

Najlakše je da fondan farbate sa gel bojama i to sa čačkalicama. Ubodete čačkalicu u boju, a posle njome bocnete i fondan.

 

 

makonda-tracker