Figurice koje se prave od fondana po pravilu uvek oduševe mališane.
Fondan je masa koja služi za dekoraciju torti i kolača, kao i za pravljenje različitih malih figura, koje mališani posebno vole na poslasticama ovog tipa.
Mogu ulepšati doživljaj deci koja recimo slave rođendan, a uz ovaj recept lako ćete sve ovo izvesti u svojoj kuhinji.
Imajte na umu da je jako bitno da fondan smesa ostane meka, pošto u suprotnom nećete moći lako da je oblikujete. Zato je veoma bitno da pažljivo dozirate šećer, jer on može uticati na to vaša masa ne bude dovoljno elastična.
SASTOJCI
- Želatin u kesici - jedna kesica + oko pola litra hladne vode
- Margarin - oko 50g
- Fruktoza - oko 100g + jedna čaša vode od 2dl
- Glicerin - jedna kašika (može se praviti i bez glicerina)
- Šećer u prahu oko 800g
PRIPREMA
Za početak je neophodno da želatin nabubri, tako da ga prvo morate preliti vodom i pomešati sa margarainom. Istu stvar uradite i sa fruktozom. Nakon toga stavite na vruću ringlu kako bi se sve otopilo i lepo sjedinilo. Neophodno je da proključa, a dok se to ne desi mešajte varjačom.
Kada sve to provri, pomerite šerpu sa ringle, sipajte jednu kašiku glicerina i opet promešajte.
U jednu malo veću šerpu sipajte oko pola kila šećera u prahu, a zatim dodajte već istopljeni šećer i opet promešajte. U procesu mešanja s vremena na vreme sipajte po još malo šećera. Onda sve to prespite u novu posudu i umesite fondan.
Kad to završite, smesi koju ste napravili neophodno je oko 45 minuta da odstoji da se ohladi. Nakon toga ga zatvorite u kesu i ostavite na sobnoj temperaturi.
Preporuka je da već sutradan napravite željeni oblik, pošto je tada to najlakše uraditi. Međutim, nije strašno i ako odstoji nedelju ili dve. Pošto će se u tom periodu stvrdnuti, preporuka je da ga prethodno zagrejete u mikrotalasnoj kako bi smekšao.
Najlakše je da fondan farbate sa gel bojama i to sa čačkalicama. Ubodete čačkalicu u boju, a posle njome bocnete i fondan.