Jedna od najzdravijih namirnica na svetu svakako je beli luk. Moć te biljke u narodnoj se medicini koristi već više od 5000 godina.
Jedan od najstarijih recepata na svetu jest onaj s Tibeta, gde je tinktura od belog luka bila najmoćniji lek protiv raznih bolesti.
Šta sve leči ova tinktura?
- Povišen holesterol
- Jača imunitet i ubrzava metabolizam
- Reguliše krvni pritisak
- Leči astmu i plućne bolesti
- Leči hronične upale sinusa
- Sezonske alergija
- Gastritis
- Razne upale (prirodni antibiotik)
Tinktura od belog luka
Sastojci:
- 350 g domaćeg belog luka
- 2 dl medicinskog alkohola, a može i domaća rakija
Postupak:
1. Očistite beli luk, pa ga iseckajte na komadiće.
2. Teglu dobro operite i sterilišite.
3. Kada se osuši, u nju stavite beli luk, a zatim alkohol.
5. Zatvorite i ostavite u frižider.
6. Svaki dan je barem jednom promućkajte, ali ostavite je zatvorenu 10 dana.
7. Nakon toga procedite mešavinu pa je opet ostavite u teglu i u frižider.
Kako se koristi tinktura belog luka?
Tinktura se u obliku kapi stavlja u vodu i pije oko 15 minuta pre doručka, ručka i večere.
1. dan: 1 kap pre doručka, 2 kapi pre ručka i 3 kapi pre večere
2. dan: 4 kapi pre doručka, 5 kapi pre ručka i 6 kapi pre večere
3. dan: 7 kapi pre doručka, 8 kapi pre ručka i 9 kapi pre večere
4. dan: 10 kapi pre doručka, 11 kapi pre ručka i 12 kapi pre večere
5. dan: 13 kapi pre doručka, 14 kapi pre ručka i 15 kapi pre večere
6. dan: 15 kapi pre doručka, 14 kapi pre ručka i 13 kapi pre večere
7. dan: 12 kapi pre doručka, 11 kapi pre ručka i 10 kapi pre večere
8. dan: 9 kapi pre doručka, 8 kapi pre ručka i 7 kapi pre večere
9. dan: 6 kapi pre doručka, 5 kapi pre ručka i 4 kapi pre večere
10. dan: 3 kapi pre doručka, 2 kapi pre ručka i 1 kap pre večere.