Sočna i jeftina poslastica s jabukama sprema se očas posla, ne može da ne uspe, a vrlo je ukusna.
Ukoliko volite poslastice s jabukama, obavezno probajte i nemački kolač s jabukama, keks-tortu, kao i slasnu pitu s jabukama i grizom.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 5 kašika brašna
- 5 kašika šećera
- 1 prašak za pecivo
*imajte na umu da biskvit dosta naraste tokom pečenja, ali potom i splasne
Krem
- 3 kesice pudinga od vanile
- kilogram i po očišćenih jabuka
- 300 gr šećera
- litar vode
- 400 ml slatke pavlake ili šlaga
Priprema
Belanca odvojte i mutite u sneg. U odvojenoj posudi mutite žumanca i šećer, a onda dodajte polako sneg od belanaca. Dodajte brašno kašiku po kašiku, usput mešajući mutilicom, a na kraju i prašak za pecivo. Smesu izlijte u pleh i neka se peče na 180 stepeni dok ne dobije smeđe-zlatnu boju.
Jabuke koje ste prethodno očistili naseckajte na kockice, prelijte sa 800 ml vode i dodajte šećer. Ostavite da se kuvaju dok ne omekšaju, a onda ih izvadite iz vode i sipajte na biskvit.
U preostalih 200 ml vode dodajte pudinge od vanile i onda to sipajte u vodu u kojoj su se kuvale jabuke, pa mešajte dok se ne zgusne.
Izlijte krem na jabuke, izravnajte, a kada se malo ohladi, umutite slatku pavlaku i premažite kolač.
Neka se ohladi u frižideru par sati, a onda secite kolač i sladite se!