Ako obožavaote kisele salate, ovo je doba godine u kojem i te kako uživate za trpezom, ali postoji jedan deo turšije koji bi trebalo zaobići
Konzumiranjem zimnice ojačaćemo imuni sistem, uneti u svoj organizam neophodne vitamine, ali i povoljno uticati na digestivni trakt, koji usled prazničnog prejedanja jednostavno bude preopterećen.
— Domaća turšija je fantastičan izvor vitamina i vlakana i pravi potrebnu ravnotežu na, u ovo doba godine, često preobilnim trpezama. U procesu fermentacije povrće dobija i dodatne vitamine, te je tako turšija izvor vitamina K, B vitamina, naročito važnog i retkog u biljnoj hrani B12. Osim toga, turšija je pravo bogatstvo probiotskih kultura koje čine čuda za naš digestivni trakt - olakšavaju varenje, sprečavaju konstipaciju, gasove i nadimanje. Prirodni probiotici postaraće se i za jačanje našeg imunog sistema, uravnotežiće nivo holesterola i delovati preventivno na kancer debelog creva, KVS i druge hronične bolesti — objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.
Sve navedene prednosti turšije važe i za kisele krastavčiće, ali ovi omiljeni zeleni plodovi imaju dodatni plus — nisku kalorijsku vrednost zbog koje se uklapaju u svaku redukcionu dijetu.
— Krastavčići, karfiol, šargarepa, paprika vredan su izvor vitamina C u zimskim danima, koji nas štiti od virusnih infekcija. Ipak bih kao "favorita" izdvojila kiseli kupus, kišeljen na tradicionalan način, bez ikakvih konzervanasa. Voda u kojoj je kišeljen - rasol - može se piti i koristiti kao dodatak jelima. Rasol je veoma bogat mikronutrijentima i jača crevnu floru, ali štiti i od čira na želucu — dodala je Olajdžija.
Često se širom Interneta mogu pronaći saveti da je zdravo i korisno piti čak i vodu u kojoj su stajali kiseli krastavčići. Ipak, naša sagovornica kaže da to ne odgovara istini, te da za razliku od rasola, to ne bi preporučila.
— Ovo zbog velikog sadržaja soli jeste apsolutna kontraindikacija za sve bubrežne i srčane bolesnike. U ovu vodu neretko se dodaje i šećer, a da ne pričamo o konzervansima - ukoliko ste kupili krastavčiće ili sami dodali neku vrstu konzervansa, onda zaista nije preporučljivo piti ovu vodu.Argument da je ova voda bogata vitaminima iz krastavčića ne zadovoljava s obzirom da oni (ukoliko ih stavljamo u komadu, a ne presecamo) zadržavaju gotovo sve vitamine u sebi, a i ovaj argument svakako ne opravdava ogroman sadržaj soli i konzervanasa koje bismo na taj način uneli — napomenula je Tanja Olajdžija.