icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

obavezno probajte

Uopšte ga ne morate bacati: Mali trik uz koji hleb star dan ili dva ponovo postaje SVEŽ

Podeli:

Često se kaže da je greh bacati hleb, ali ne morate to raditi čak i kada skroz otvrdne — naprotiv, probajte jedan trik koji će mu brzo vratiti mekanost i ukus

foto: Natalia Hrynovets/Shutterstock
foto: Natalia Hrynovets/Shutterstock

Svima nam se često događa da kupimo hleb i ne pojedemo ga, pa nakon što nam odstoji dan ili dva, bacimo ga jer je pretvrd. Mnogi ga stave u zamrzivač, ali jedan trak će vam poslužiti da ga odmah "vratite u život", čak i kad je sasvim bajat.

 

 

Zapravo mada mu je kora tvrda, on je iznutra još uvek mekan. Hleb više nije jestiv tek kada i iznutra potpuno otvrdne.

 

Hleb, Francuski hleb, Domaći hleb
foto: MrWinn/Shutterstock

Uz vrlo jednostavan trik hleb će opet biti mek i svež!

 

Savet:

 

U većoj šerpi, u koju bi stao celi hleb, naspite vodu da prekrijete dno (otprilike, oko 5 cm vode). Zagrejte vodu da počne lagano da se pari.

 

Potom, drugu posudu stavite u vodu, a u nju hleb. Hleb ne sme da dodiruje vodu. Poklopite šerpu tako da je potpuno zatvorena, kako bi se stvorila para.

 

Neka se hleb "kuva na pari" na veoma laganoj vatri oko 10 do 15 minuta.

 

Izvadite ga iz šerpe, ostavite da malo "odmori" i uživajte u mekanosti i ukusu.


Ovo nije jedini trik, pa možete isprobati i ove brze trikove za pretvaranje bajatog hleba u svež.

 

 

Inicijalizacija u toku...