korisno je

Utiče povoljno na rad srca i snižavanje holesterola: Pozitivna i negativna dejstva suncokretovog ulja —obratite pažnju

0

Iako sve češće u receptima viđamo upotrebu maslinovog ulja, te je kako mnogi ističu veoma hranljivo i zdravo, ipak se u mnogim domaćinstvima i dalje koristi zejtin, odnosno suncokretovo ulje dobijeno uz postupka hladnog celjenja sirovog zrna semena suncokreta.

 

foto: Shutterstock/Valentina_G
foto: Shutterstock/Valentina_G

U svakodnevnoj upotrebi suncokretovo ulje s koristi za prženje, pečenje ili prelivanje određenih salata, ali ako je suditi prema rečima stručnjaka nije svako suncokretovo ulje isto. Ali je najbitnije da se ova namirnica ne koristi u velikim količinama. 

 

Biljno ulje se koristi u kulinarstvu i zbog procesa rafinisanja jer je veoma blagog ukusa i ima nisku tačku dimljenja. Zbog toga se koristi u pripremi salata, ali treba voditi računa o roku trajanja pri korišćenju. 

 

 

Neke studije pokazuju da je korišćenje ovog ulja dobro u smanjenu rizika od srčanog udara, ali je i odlična za regulisanje holesterola, kao i kod snižavanja LDLa.

 

Zahvaljujući vitaminu

Suncokretovo ulje
foto: Shutterstock/Valentina_G

E proizvodi pozitivna dejstva na funkcionisanje rada mozga i usporava napredak Alchajmerove bolesti.

 

Ono šta je još bitno jeste da negativna dejstva takođe proizvodi konzumiranje ovog ulja jeste da mogu izazvati upalna dejstva, tj. proizvodi neegativna dejstva koja se proizvode na 180 stepeni celzijusa. 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker