zdravo i ukusno

Još jedan od BROJNIH BENEFITA: Ovo piće EFIKASNO snižava šećer u krvi posle jela

0

Istraživanja su pokazala da je bolje uticalo na smanjenje nivoa šećeri u krvi od vode ili crnog čaja, a ima najbrže dejstvo od svih

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nakon obroka koji se sastojao od ugljenih hidrata, nivo šećera raste brže nego kod nekih drugih namirnica. Dobro je poznato da, recimo, hleb ima visok glikemijski indeks, a ujednom pariskom istraživanju ispitanicima su posle konzumiranja hleba davali različite napitke, sok od limuna, vodu i crni čaj.

 

 

Od ova tri napitka, pokazalo se da sok od limuna ima najbrže dejstvo, odnosno da smanjuje glikemijski odgovor organizma. To je i inače slučaj kod kiselih pića.

 

Baš tako mođete i smanjiti uticaj ugljenih hidrata na porast nivoa šećera u krvi. Uz obrok uključite limunadu ili neko drugo kiselo piće. Dobro će vam goditi ako uz hleb pojedete i voće ili povrće.

 

Limunada, Mohito
foto: Shutterstock

Limunada je odlična i za gubitak težine. Vitamin C pomaže telu da sagori masti, a limun je jedan od njegovih izvora. Polifenoli iz limuna ponašaju se kao antioksidansi i doprinose stimulisanju jetre da sagoreva masti. Osim toga, limun je pun vlakana koja daju osećaj sitosti.

 

Na gubitak težine utiču i med i cimet. Kada se koriste zajedno ubrzavaju metabolizam i smanjuju žudnju za hranom, te je limunada s medom i cimetom odlična ideja.

 

 

 

makonda-tracker