verovali ili ne

GARANTUJEMO DA ĆETE SE IZNENADITI: Evo šta će se dogoditi u vašem telu ako SVAKI DAN budete jeli jaja

0

Jeste li sigurni da znate dovoljno o jednoj od najzastupljenijih namirnica u svakom domaćinstvu?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jaja su odličan izvor aminokiselina, gvožđa i antioksidanata, a mogu se pripremati na različite načine!


Telo samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, potrebno mu je još 9 esencijalnih masnih kiselina, a njih možemo pronaći u jajima. Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati gubitak mišićne mase, oslabljen imuni sistem, hronični umor i loš izgled kože i kose.

 

 

REGULIŠU NIVO HOLESTEROLA

 

Jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, ali to ne znači da su jaja loša za vašu krvnu sliku. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i povećati nivo dobrog (HDL) holesterola.


JAČAJU IMUNITET

 

Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su jako dobar izvor selena, minerala koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema i regulaciju nivoa hormona štitne žlezde.

 

POBOLJŠAVAJU KOGNITIVNE FUNKCIJE

 

Jaja sadrže holin, jedinjenje koje ima pozitivno delovanje na kognitivne funkcije. Istraživanja su pokazala da manjak kolina povećava rizik od nastanka neuroloških poremećaja, slabljenja kognitivnih funkcija, demencije i Alchajmerove bolesti.


POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE ZUBA I KOSTIJU

 

Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci i neke namirnice, među kojima su i jaja. Vitamin D je neophodan za pravilan rast i razvoj zuba i kostiju. Podstiče apsorpciju kalcijuma koji je neophodan za pravilno funkcionisanje srca, digestivnog sistema i metabolizma.

 

tost, Jaje, Jaja, doručak
foto: Shutterstock

POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE I IZGLED KOŽE

 

Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i lepotu kože i kose. Takođe poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Jaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i poboljšavaju kognitivne funkcije.


ŠTITE ZDRAVLJE OČIJU

 

U sastavu jaja pronalazimo 2 antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i poboljšavaju vid. Ovi antioksidansi mogu smanjiti nivo od nastanka bolesti očiju, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

 

PODSTIČU MRŠAVLJENJE

 

Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osećaj sitosti. Regulisaće apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti verovatnoću od prejedanja kasnije u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.


SMANJUJU STRES I UBLAŽAVAJU ANKSIOZNOST

 

Esencijalne aminokiseline koje pronalazimo u sastavu jaja direktno utiču na mentalno zdravlje. One regulišu proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.

 

 

makonda-tracker