mladi i vitki

USPORITE STARENJE, POBOLJŠAJTE PROBAVU I RAD SRCA: Evo u čemu će vam pomoći konzumiranje moćne LIMETE sa vodom!

0

Svi koji su u procesu mršavljenja, ovaj napitak će svakako pomoći.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Limeta ima tanku, glatku koru i osvežavajući kiseo sok. Niskokalorična je, a bogata vitaminima (vitamin C) i mineralima (kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe). Posebno se ističe obiljem flavonoida - snažnih antioksidansa koji deluju protivupalno, jačaju imunitet, uravnotežuju masnoće u krvi, štite kardiovaskularni i disajni sistem.

 

Zaustavlja starenje

 

Korica ove zelene voćke sadrži sastojak koji koči proizvodnju melanina. Ovaj pigment koji daje boju koži se može, s godinama i izlaganjem UV zracima, nagomilati i izazvati tamne fleke na vašoj koži. Kako biste izbegli hiperpigmentaciju, na kožu nanesite masku s komadićima kore limete.

 

Pomaže u borbi protiv raka

 

Lekoviti sastojci u limeti sprečavaju rak debelog creva i želuca. Iako tačan mehanizam nije poznat, naučnici su primetili da antioksidansi iz limete uništavaju ćelije karcinoma. Limunada od limete se zadržava duže u krvotoku jer sadrži više slobodnih radikala od zelenog čaja ili tamne čokolade.

 

limeta
foto: Shutterstock

Snižava holesterol

 

Istraživanja su pokazala da flavonoid hesperidin, otkriven u limeti, može sniziti holesterol i trigliceride kod osoba koje konzumiraju namirnice bogate holesterolom, a u kombinaciji s vodom je odlično osveženje.

 

Smanjuje nivo šećera

 

Kao odličan izvor vitamina C, limeta može biti od pomoći osobama s dijabetesom. Ima nisku glikemijsku vrednost, pa reguliše apsorpciju šećera u krvi.

 

Poboljšava probavu

 

Ako pijete vodu s limetom, nećete imati problema s varenjem. Flavonoidi iz ove voćke stimulišu proizvodnju želudačnih sokova, pa ćete ovim napitkom rešiti problem zatvora.

 

 

 

makonda-tracker