obavezno probajte

ZDRAVIJE I OD NEKIH VOĆKI: Ova tri JESTIVA CVETA oduševiće vas bogatim ukusom, a pripremaju se bez muke (RECEPTI)

0

Naše bake pravile su slatko od ruža, ali daleko od toga da je ovaj cvet jedini zastupljen u kuhinji

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sigurno ste čuli za delikatese koje su pripremale naše bake, kao što su slatko od ruža ili liker od ljubičica, a novi trendovi u ishrani izbacuju u prvi plan upravo takvu hranu: jestivo cveće u poslednje vreme glavni je specijalitet elitnih restorana širom sveta.

 

 

Cvetovi tikvica, nevena, jasmina, hibiskusa i dragoljuba najviše se pominju u tom kontekstu, ali to je samo deo “šarene ponude” jer još mnogo toga i te kako zaslužuje pažnju – baštenski karanfil, dan i noć, lepa kata, ukrasni slez, monarda, jorgovan, gladiola… Čak i ako niste spremni za eksperimentisanje ukusima, jestivo cveće možete koristiti kao dekoraciju. Pogledajte samo čega sve tu ima…


Begonija
(Begonia tuberhibrida)

 

jestivo cveće
foto: Shutterstock

Jestive su samo latice gomoljastih begonija, koje imaju ukus sličan limunu i finu, nežnu teksturu. Iseckani cvetovi dodaju se u salate i sendviče, ali zbog visokog sadržaja oksalata ne preporučuju se osobama s kamenom u bubregu i obolelima od gihta.


Ukusni preliv s begonijama


Sastojci:

 

  • kašika meda
  • kašika soka od sveže isceđene pomorandže
  • kašičica izrendane kore pomorandže
  • ½ kašičice limuntusa
  • ½ šolje jogurta
  • 4 velika cveta gomoljaste begonije

 

Priprema

 

Pomešajte med, sok i koru pomorandže, limuntus i jogurt, dobro sjedinite masu i odložite činiju u frižider. Prelijte ovom masom salatu i okolo poređajte cvetove gomoljaste begonije kojima ste uklonili donji deo.


Dnevni ljiljan
(Hemerocallis)

 

jestivo cveće
foto: Shutterstock

Ovaj krupni cvet priprema se slično kao onaj od tikvica – dinsta se, pohuje, ili puni ukusnim nadevom, dok je iseckan predivna dekoracija supama i pečenom krompiru. Vodite računa o tome da se odrednica “jestiv” odnosi samo na hemerokalis a ne na ostale vrste ljiljana među kojima ima i toksičnih biljaka.


Prženi cvetovi hemerokalisa


Sastojci:

 

  • 12 cvetova hemerokalisa (dnevnog ljiljana)
  • 1 jaje umućeno s kašikom vode
  • 1 šolja brašna
  • ulje

 

Priprema

 

Umočite cvetove u jaja, potom ih uvaljajte u brašno i pržite na zagrejanom ulju dok ne porumene.

 

Baštenski karanfil
(Diantus chinensis)

 

jestivo cveće
foto: Shutterstock

Ovaj cvet, kod nas poznat i kao turski karanfil, koristi se za pripremanje kolača, ali i kao šarena dekoracija sladoleda, voćnih salata, sosova, jela od morskih plodova, čak i pomfrita. Obavezno uklonite beli deo na dnu latica jer je pomalo gorak.

 

Marmelada od baštenskog karanfila
 

Sastojci:
1 šolja žutog šećera
1 šolja vode
2 šolje cvetova baštenskog karanfila

 

Priprema

 

Stavite vodu u šerpu, sipajte šećer, zagrejte do ključanja, pa kuvajte dok ne dobije gustinu sirupa. Potom dodajte cvetove i kuvajte na laganoj vatri dok smesa ne postane kašasta. Sipajte u sterilisane teglice i ostavite da se ohladi, a potom odložite u frižider gde može da stoji oko mesec dana.

 

 

makonda-tracker