divno

HARMONIČAN BRAK, TALISMAN SREĆE, LEKOVITA SVOJSTVA: Obavezno zasadite OVO divno CVEĆE ― veruje se da nosi blagostanje

0

Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih okruglastih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su već vekovima jedna od omiljenih cvetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa doma.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Bilo da su sveže ubrani ili tek motiv na posuđu ili posteljini, daruju notu sofisticiranosti svakom enterijeru.

 

Božuri cvatu u maju i junu, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana. Što češće budu imali svežu vodu, to će duže trajati. Kupujte ih dok su još u pupoljcima, ali kada već poprime boju.

 

Kada ih stavite u vazu, dodajte im sredstvo koje pospešuje trajnost cveća, stavite ih u mlaku vodu, a tek nakon sat-dva ih premestite na hladnije mesto.

 

 

5 zanimljivosti o božuru:

 

1. Božuri odišu ženstvenošću i nežnošću u kojoj god boji dolazili, a postoje nežni ružičasti, beli, žuti i u boji vina. Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže strukture nalik kupusu što je poprilično tačan opis budući da se latice otvaraju u jedan od najlepših prizora koji je moguće zamisliti.

 

2. Ovaj neverovatno fotogeničan cvet potiče iz Azije otkud je u evropske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, hrizantema, azaleja i magnolija.

 

Upravo zbog svoje raskošnosti i impozantne veličine cveta, radujemo se njihovoj sezoni kako bismo barem nakratko u sopstvenom domovima mogli uživati u opojnosti njihovog mirisa i izgleda.

 

3. Kinezi su vekovima božur u svakom obliku umetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od 7. veka poznati su i kao nosioci dobre sreće.

 

Slike božura neretko se poklanjaju i koriste u enterijerima kao talismani za uspeh i sreću.

 

foto: Shutterstock

 

4. Drugo kinesko verovanje opisuje božur kao cvet koji pozitivno utiče na harmoničan bračni život žene i muškarca. Cvet ljubavi, divljenja i ženstvenosti cveta u kasnoproletnim i ranim, letnjim mesecima. Beli božuri simbolizuje devojčice i smatraju se simbolom njihovih misli, ali i njihove lepote.

 

5. Osim što opojno miriše i raskošno izgleda, božur ima i lekovita svojstva. Navodno pozitivno deluje na nervni sistem, poboljšava pamćenje, snižava holesterol i pozitivno utiče na rad jetre.

 

 

makonda-tracker