da li ste znali?

SAVRŠENSTVO NA DLANU: Svakodnevno pojedite porciju MALINA i rešite zdravstvene tegobe!

0

Sezona ukusnog voća je počelo

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Osim što su savršenog ukusa, maline su i vrlo zdrave, a uz to i nemaju previše kalorija - 100 grama ovog voća ima samo 52 kalorije! Evo zašto bi trebalo da jedete maline:

 

Pune su važnih nutrijenata

 

Jedna porcija malina zadovoljava polovinu dnevnih potreba za vitaminom C, koji podstiče rad imunog sistema, važan je za zdravu kožu i neophodan za stvaranje kolagena. Maline su bogate i manganom i vitaminom K, bez kojih nema zdravih kostiju. Osim toga, sadrže i vitamine E i B, magnezijum, bakar, gvožđe i kalijum, ali u manjoj meri.

 

Nemaju mnogo šećera

 

Maline su među voćem sa najmanje šećera, šolja svežih malina ima svega pet grama šećera, za razliku od jabuke srednje veličine koja ima dvadesetak grama šećera. To ih čini savršenim izborom za one koji vode računa o unosu šećera.

 

Bogate su antioksidantima koji usporavaju starenje

 

Maline su male "bombe" antioksidanta, koji umanjuju rizik od bolesti srca, raka, dijabetesa i gojaznost. Antioksidanti iz malina sprečavaju i zapaljenske procese u organizmu, koji su jedan od "okidača" za preuranjeno starenje.

 

foto: profimedia

Dobra su prevencija pojedinih tipova kancera

 

Antioksidanti i protivupalna jedinjenja koja se nalaze u ovom voću usporavaju rast ćelija raka. Ali, preliminarna istraživanja pokazuju da fitonutrijenti kojima su maline bogate mogu i da podstaknu programiranu ćelijsku smrt ćelija kancera.

 

Odličan su izvor vlakana

 

Šolja malina (100 grama) ima impresivnih osam grama vlakana, što je trećina dnevnih potreba. Namirnice bogate vlaknima čine da duže budemo siti, drže nivo šećera u krvi pod kontrolom, usporavajući varenje i rešavajući probleme sa stolicom.

 

Prevencija dijabetesa

 

Istraživanja su pokazala da konzumiranje malina smanjuje količinu insulina koja je potrebna da bi se nivo šećera u krvi držao u zdravim granicama. Kod osoba koje su tokom istraživanja jele dve porcije malina u toku dana nivo šećera u krvi bio je niži nego kod ispitanika iz kontrolne grupe, koja nije jela ovo voće.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker