vodite računa!

ZA ZDRAVLJE SRCA, MOZGA, KOSTIJU: Ovih 10 namirnica treba da jede SVAKA žena koja je napunila 50 godina

0

Priroda nam pruža razne namirnice koje imaju različite benefite po zdravlje našeg organizma, a neke čak mogu usporiti i proces starenja!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

5. Kelj

 

Ovo poveće je odličan izvor kalcijuma, a kako starite, potebe za kalcijumom se povećavaju. Jedna šolja kuvanog kelja obezbešuje oko 30 odsto dnevne potrebe za kalcijumom, zajedno sa nizom drugih važnih hranljivih materija kao što su vitamin K, vitamin A, vitamin C, kalijum i vlakna.

 

6. Mahunarke

Osobe koje imaju preko 50. godina imaju veći rizik od visokog holesterola, viscelarnih masnoća i dijabvetesa tipa 2. Konzumiranje ishrane bogate vlaknima, biljnog porekla, koja uključuje grašak i pasulj može pomoći u smanjenju incidencije ovih bolesti, istovremeno pružajući telu mnogo važnih hranljivih materija kao što su kalcijum, gvožđe i kalijum.

 



7. Kinoa

 

Konzumiranje kinoe je još jedan sjajan način da povećate unos proteina. Kinoa je kompletan protein koji nudi svih devet esencijalnih aminokiselina. Možete je koristiti koa dodatak salatama, kuvanim jelima, testeninama ili rižotu.

 

8. Paradajz

 

Paradajz je odlična antiage namirnica. Boagt je likopenom, antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja prilikom izlaganja Suncu i smanjuje postupak nastanka bora. Vaše telo najbolje apsorbuje likopen iz kuvanog paradajza, zato pokušajte kombinovati paradajz sos sa testeninom ili nekim kuvanim jelima.

 

9. Gljive

 

Tokom menopauze ključno je povećati unos hrane koja je bogata kalcijumom i vitamionom D u cilju očuvanja gustine i zdravlja kostiju. Gljive su jedna od retkih namirnica koje sadrže vitamin D, a istraživanja sugerišu da upotreba gljiva kao zamena za govedine može pomoći da smanjimo unos kalorija tokom dijete.

 

10. Suve šljive

 

Istraživanja pokazuju da konzumiranje pet do šest šljiva svakog dana može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase kaže dijetetičarka Erin Palinski-Vade. Budući da kosti ubrzano gube na gustini posle 50. godine, dodavanje u jelovnik hrane poput šljiva može biti ključno za održanje zdravlja i pokretljivosti. Takođe, suve šljive su odličan način da podstaknete probavu.

 

makonda-tracker