vodite računa!

ZA ZDRAVLJE SRCA, MOZGA, KOSTIJU: Ovih 10 namirnica treba da jede SVAKA žena koja je napunila 50 godina

0

Priroda nam pruža razne namirnice koje imaju različite benefite po zdravlje našeg organizma, a neke čak mogu usporiti i proces starenja!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kako se broj svećica na vašoj rođendanskoj torti povećava, to je sve veći znak da treba usvojiti zdrave navike, naročito kada je reč o ishrani, piše Lovesensa.

 

Ako ste napunili 50 godina, onda uvrstite ove namirnice u jelovnik, usporite starenje i sačuvajte zdravlje celog organizma:

 

1. Cvekla

 

Ovo slatko korenasto povrće pozitivno utiče na energiju, zdravlje mozga i zdravlje srca. Nutricionistkinja Patricia Banan ističe: "Cvekla je puna nitrata koji mogu povećati dotok krvi u mozak, što može pomoći u borbi protiv demencije." Nitrati kontrolišu i krvni pritisak i zdravlje krvnih sudova. Cvekla je vodeća namirnica u borbi protiv anemije i za poboljšanje krvne slike. Možete je konzumirati svežu i pečenu, u raznim jelima, čorbama i salatama.

 

 

2. Seme suncokreta

 

Namirnica za mladoliku kožu. Istraživanja pokazuju da kombinacija vitamina E i vitamina C može da zaštiti kožu od UV oštećenja. Semenke suncokreta su odličan izvor vitamina E i lepo se slažu uz saltu od spanaća koji je pun vitmina C.

 

3. Pekan orah

 

Jedinstvena mešavina nezasićenih masti, biljnih sterola, vlakana i flavonoida u pekanima čini da ova namirnica bude neverovatno zdrava, a naročito se preporučuje starijim osobama sa kardiovaskularnim oboljenjima. Istraživanja pokazuju da konzumiranje porcije pekana svakog dana može pomoći smanjenju rizika od srčanih bolesti.

 

 

4. Dodatni izvor proteina

 

Vež od 30. godine našui mišići postaju slabiji, ali to počinjemod a primećujemo tek u 50. godinama. Zato je važno konzumirati hranu bogatu proteinima, ali možete koristiti i jedan od najboljih prirodnih suplemenata proteina - surutku u prahu. Osim što je bogata protrinima, surutka u prahu sadrži glutation, jedan od najvažnijih antioksidanata u organizmu koji se uspešno bori protiv slobodnih radikala. Možete je koristiti u pripremi smutija, smesi za palačinke ili sipati u jogurt, mleko i ovsene kaše.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker