Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru

Olakšava porođaj
Eksperiment koji su sproveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje urmi 4 nedelje pre porođaja majkama može da olakša porođajne bolove i umanji krvarenje. Žene koje su pre porodjaja jele urme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, urme su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mleka za bebu.
Reguliše telesnu težinu
Zbog visokog udjela hranjivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste se od preteranog uzimanja mogli ugojiti. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan ceo dan.
Snižava holesterol
Urme imaju sposobnost da smanju nivo LDL neželjenog holesterola u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.
Jačanje srca
Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa semenkama u vodu. Ujutro iz njih ukloniti semenke, samleti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.
Smanjuju krvni pritisak
Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može smanjiti krvni pritisak.
Štiti od moždanog udara
Jedna od ključnih prednosti ovog čudesnog voća je njegova sposobnost da reguliše zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.
Hrana za mozak
Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.