Ova interesantna poslastica prvi put je napravljena davnih dvadesetih godina prošlog veka, i to u čast očaravajućoj Ani Pavlovoj.
Iako se slična torta u Australiji pravila, koliko je istoriji poznato, još 1906. godine, u ovom obliku i pod ovim imenom prelepa Pavlova torta pojavljuje se prvi put 1926. Nakon turneje po Australiji i Novom, Pavlova je inspirisala ovaj interesantan dezert, koji mnogi nazivaju i najlepšom tortom na svetu.
Imajte na umu da umesto jagoda, možete upotrebiti i neko drugo voće, kao i da ne biste smeli da smanjujete količine sastojaka ukoliko želite da postignete pravi ukus Pavlove torte.
Sastojci:
- 3 belanca
- 500 g jagoda
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g šećera
- 80 g šećera u prahu
- kašika gustina
- kašičica limunovog soka
- prstohvat soli
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni, a u kalup za tortu stavite pek-papir.
U dubokoj posudi umutite šam od belanaca, a zatim malo po malo dodajte šećer, gustin i limunov sok. Odvojte šam na dva nejednaka dela, pa potom veći deo stavite u kalup za tortu, a manji sipajte u špric i nanesite po ivicama kako biste dobili šare.
Koru od belanaca oko sat vremena sušite u rerni na 150 stepenia. Isključite rernu, ali tortu ostavite u njoj na još oko 30 minuta. Nakon što se ohladi, kora će spolja biti tvrda, a iznutra meka.
Na samom kraju, mutite slatku pavlaku i šećer u prahu sve dok se ne dobije gusta smesa, koju ćete naneti na koru od belanaca. Preko torte poređajte jagode.