POŽURITE DOK JOŠ IMA JAGODA

TOLIKO LEPA DA JE NAZVANA PO RUSKOJ BALERINI: Pavlova torta je NAJLEPŠA NA SVETU i ČAROLIJA UKUSA koju morate da probate

0

Ova interesantna poslastica prvi put je napravljena davnih dvadesetih godina prošlog veka, i to u čast očaravajućoj Ani Pavlovoj.

foto: Profimedia
foto: Profimedia


Iako se slična torta u Australiji pravila, koliko je istoriji poznato, još 1906. godine, u ovom obliku i pod ovim imenom prelepa Pavlova torta pojavljuje se prvi put 1926. Nakon turneje po Australiji i Novom, Pavlova je inspirisala ovaj interesantan dezert, koji mnogi nazivaju i najlepšom tortom na svetu.

 

Imajte na umu da umesto jagoda, možete upotrebiti i neko drugo voće, kao i da ne biste smeli da smanjujete količine sastojaka ukoliko želite da postignete pravi ukus Pavlove torte.


Sastojci:

 

  • 3 belanca
  • 500 g jagoda
  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 g šećera
  • 80 g šećera u prahu
  • kašika gustina
  • kašičica limunovog soka
  • prstohvat soli

 


Priprema

 

Rernu zagrejte na 180 stepeni, a u kalup za tortu stavite pek-papir.

 

U dubokoj posudi umutite šam od belanaca, a zatim malo po malo dodajte šećer, gustin i limunov sok. Odvojte šam na dva nejednaka dela, pa potom veći deo stavite u kalup za tortu, a manji sipajte u špric i nanesite po ivicama kako biste dobili šare.


Koru od belanaca oko sat vremena sušite u rerni na 150 stepenia. Isključite rernu, ali tortu ostavite u njoj na još oko 30 minuta. Nakon što se ohladi, kora će spolja biti tvrda, a iznutra meka.

 

Na samom kraju, mutite slatku pavlaku i šećer u prahu sve dok se ne dobije gusta smesa, koju ćete naneti na koru od belanaca. Preko torte poređajte jagode.

 

makonda-tracker