Ako obožavate tikvice, ovaj recept morate da uvrstite u svoj porodični kuvar
Umesto dugog pohovanja tikvica koje pritom upijaju mnogo ulja, pripremite musaku na zdraviji način, piše Lepa&Srećna.
Sastojci:
- 1200-1300 gr tikvica
- 500 gr svinjskog mesa
- 2 šargarepe
- 1 luk
- so, biber, čili
Za bešamel:
- 30 gr putera
- 2 kašike brašna
- 400 ml mleka
Za preliv:
- 4 jaja
- 200 ml mleka
Priprema
Izdinstati seckan luk i šargarepu. Dodati meso i upržiti da pobeli.
Za bešamel, otopite puter, sipajte brašno i ugrejte da pobeli, pa dodajte mleko razređujući sos polako. Začinite sušenim začinom i morskim oraščićem.
Tikvice, po želji, oljuštite pa isecite na kolutove. Tepsiju namažite puterom, pa složite red tikvica, red mlevenog mesa sa povrćem. Završite tikvicama.
Prelijte sve bešamel sosom pa pecite u rerni oko pola sata.
Umutite jaja sa mlekom i začinite pa prelijte musaku i pecite još pola sata.
Po želji, narendajte kačkavalj i pospite po vrhu dok je vrelo.
Neka se prohladi par minuta pre služenja.