najzdravije rešenje

Potrebne su vam samo tri namirnice: Moćan doručak koji popravlja raspoloženje

0

Važno je da vam dan počne pozitivno, a stručnjaci kažu da će vam ovaj doručak to omogućiti.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Ne postoji definitivan "lek" depresiju, već je to mentalno stanje koje zahteva dugotrajni rad. Oni koji pate od depresije bi svakako trebalo da se obrate prijateljima i porodici, ali i da potraže stručnu pomoć.

 

Oduševićete se: Najbolji doručak za mršavljenje je ukusniji nego što smo mislili

 

Međutim, postoje i neki mali mehanizmi i procesi koji mogu malo da poboljšaju njihovo stanje. Vežbanje, na primer, može da pomogne ljudima koji pate od depresije, ali takođe na to stanje utiče i hrana.

 

Brojne studije, među kojima i ona sprovedena u Medicinskoj školi Univerziteta Harvard, pokazale su da vežbanje i ishrana značajno utiču na naše mentalno stanje.

 

Nutricionistkinja Melisa Bruneti, koja je specijalizovala vezu između hrane i mentalnog zdravlja, kaže da često potcenjujemo uticaj namirnica koje unosimo.

 

- Nutrijenti nam trebaju kao energija za mozak. Ako namirnicama ne unosimo nutrijente, onda nemamo nutrijente koji su nam potrebni da regulišu šećer u krvi, hormone, neurotransmitere… - tvrdi ona.

 

Nutricionistkinja kaže da su omega-3 masne kiseline, vitamin B, aminokiseline i minerali poput cinka i gvožđa veoma važni za naše mentalno zdravlje.

 

foto: Shutterstock

Pošto već znamo da je doručak najvažniji obrok, a sada znamo i da namirnice utiču na mentalno zdravlje, Bruneti zna koji je savršeni prvi obrok za početak dana.

 

Ako svakog jutra pre 10 pojedete ovo, počećete da mršavite neverovatnom brzinom (FOTO)

 

Doručak koji se sastoji od tosta, jaja i avokada je najbolji za mentalno zdravlje, smatra nutricionistkinja, a objašnjava i zašto.

 

Jaja sadrže dosta važnih aminokiselina, Omega-3 i masnih kiselina, od kojih su sve veoma važne - naš mozak je 60 odsto mast. Pored toga, avokado je bogat triptofanom, hemikalijom koja stimuliše serotonin, supstancu koja reguliše naše raspoloženje.

 

Brunetijeva naglašava da je regulisanje nivoa šećera u krvi takođe važno za sve oni koji pate od depresije. Jako je važno izbeći osećaj kada nivo šećera počne da opada nakon što smo uneli veliku dozu slatkiša.

 

Naravno, to ne znači da malo šećera škodi. Čokolada, na primer, sadrži triptofan, a ne treba zanemariti ni taj osećaj zadovoljstva koji se javlja kada jedemo omiljenu čokoladu.

 

U svakom slučaju, nutricionistkinja napominje da je hrana važna za mentalno zdravlje, ali da se ne treba osloniti samo na to.

makonda-tracker