i zdravo i slasno

Oduševićete se: Najbolji doručak za mršavljenje je ukusniji nego što smo mislili

0

Ako pokušavate da skinete koji kilogram ili želite da održite dobru liniju i tokom zime, evo šta bi trebalo da jedete za doručak.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Pečurke su savršen dodatak mnogim jelima, tost sa avokadom ukusniji je ako dodate malo pečuraka, omlet sa pečurkama mnogima je omiljeni doručak... Ali pečurke nisu samo ukusne, one su i savršena namirnica koja će vas učiniti sitim dovoljno dugo da možete u miru da sačekate naredni obrok, bez potrebe da u međuvremenu prezalogajite nešto nezdravo i puno kalorija.

 

Gurmani preporučuju ovo jelo kao savršen ručak: Napravite krompiriće sa slaninom i pečurkama (RECEPT)

 

U novoj studiji objavljenoj u stručnom žurnalu Apetit navodi se da smo ako jedemo pečurke za doručak zadovoljniji i duže siti nego ako jedemo meso.

Ranije studije su već sugerisale da bi ovo moglo biti istina, ali nikad do sad ovo pitanje nije bilo detaljno proučeno u smislu poređenja količine i sadržaja proteina", kaže dr Džoan Slavin, s Univerziteta u Minesoti, koja je radila ovo istraživanje.

Naučnici su proveravali koliko se sitim osećaju ljudi nakon što su uneli istu količinu proteina iz šampinjona (226 grama) i mesa (28 grama).

 

Tokom 10 dana, 17 žena i 15 muškaraca jelo je dve porcije šampinjona ili goveđeg mesa, a porcije su bile takve da je količina proteina koju su uneli bila identična.

 

foto: Profimedia

Ispostavilo se da su oni koji su za doručak jeli pečurke znatno duže siti, i da su mnogo ređe uzimali nešto da prezalogaje tokom prepodnevnih sati, nego oni koji su jeli meso.

 

Režim ishrane čuvenog fitnes gurua oduševljava holivudske zvezde: Ako želite da smršate - treba dobro da jedete!

 

Naravno, delom, ovo je zbog proste činjenica da će vas 226 grama pečuraka zasititi bolje nego 28 grama mesa, prosto znog razlike u količini.

 

Ali, ako želite da izgubite višak kilograma ili da održite kilažu koju imate, pečurke i drugi biljni izvori proteina su od ključne važnosti.

 

Tri i po šolje naseckanih šampinjona imaju oko 7 grama proteina, i samo 56 kalorija.

 

Srednje masno meso može da ima i do dvaput više kalorija, za jednaku količinu proteina. A kao što su naučnici utvrdili, ako jedete pečurke smanjujete i rizik da nešto usput prezalogajite...

 

makonda-tracker