Iskender kebab
Sastojci:
Za doner:
400 g telećeg ili drugog krtog mesa u komadu
2 kašike biljnog ulja
2 kašike maslaca
so, majčina dušica
Za sos:
1 kašika ulja
1 kašika maslaca
1 kašika paradajz pirea
1 čaša rendanog paradajza
1 čaša tople vode
3 kašike kečapa
Za serviranje:
2 lepinje
kašika maslaca
Za prelivanje:
gusto kiselo mleko
nekoliko kašika rastopljenog maslaca
Priprema:
Meso staviti u zamrzivač na oko dva sata kako bi se moglo iseći na tanke, tanke listiće. Lepinje iseći na komadiće i kratko propržiti (da budu tople ali ne i hrskave) ili pak zagrejati u rerni. Listiće mesa peći na teflonu (tako da svaki dodiruje tiganj) dok ne omekšaju. Ako treba, dodati malo vode dok sasvim ne omekša.
Za prste se lepi: Teheran pilav od pirinča i šargarepe
Sos:
Na masnoći pržiti paradajz pire dok ne ispari sav miris, potom dodati rendani paradajz i toplu vodu pa pustiti da vri. Neposredno pred kraj dodati kečap i so. Širok tanjir zagrejati u rerni na 50 stepeni (da drži toplotu hrane). U posebnom tiganju zagrejati 2 kašike ulja i 2 kašike maslaca, u to prebaciti meso, preko njega posuti so i majčinu dušicu pa kratko propržiti.
Na zagrejani tanjir staviti tople komadiće lepinje, preliti ih kašikom zagrejanog maslaca, preko njih sipati sos i odozgo poređati meso. Preko mesa se opet može staviti sos i preliti zagrejanim maslacem. Odozgo ili sa strane staviti kiselo mleko i po želji baren pirinač.