Nagovaranja je nisu pokolebala

2 poroka nesrećne sultanije Hatidže: Lepa vegetarijanka sramežljivo otkrila VELIKU TAJNU

0
Zakleta vegetarijanka Selma Ergeč, nesrećna sultanija Hatidže iz "Sulejmana Veličanstvenog", imala je samo devet godina kada je porodici obznanila da više ne jede meso...

 

Iskender kebab

foto: Instagram/printscreen

Sastojci:

 

Za doner:

 

400 g telećeg ili drugog krtog mesa u komadu


2 kašike biljnog ulja


2 kašike maslaca


so, majčina dušica

 

Za sos:

 

1 kašika ulja


1 kašika maslaca


1 kašika paradajz pirea


1 čaša rendanog paradajza


1 čaša tople vode


3 kašike kečapa

 

Za serviranje:

 

2 lepinje


kašika maslaca

 

Za prelivanje:

 

gusto kiselo mleko


nekoliko kašika rastopljenog maslaca

 

Priprema:

 

Meso staviti u zamrzivač na oko dva sata kako bi se moglo iseći na tanke, tanke listiće. Lepinje iseći na komadiće i kratko propržiti (da budu tople ali ne i hrskave) ili pak zagrejati u rerni. Listiće mesa peći na teflonu (tako da svaki dodiruje tiganj) dok ne omekšaju. Ako treba, dodati malo vode dok sasvim ne omekša.

 

Za prste se lepi: Teheran pilav od pirinča i šargarepe

 

Sos:

 

Na masnoći pržiti paradajz pire dok ne ispari sav miris, potom dodati rendani paradajz i toplu vodu pa pustiti da vri. Neposredno pred kraj dodati kečap i so. Širok tanjir zagrejati u rerni na 50 stepeni (da drži toplotu hrane). U posebnom tiganju zagrejati 2 kašike ulja i 2 kašike maslaca, u to prebaciti meso, preko njega posuti so i majčinu dušicu pa kratko propržiti.

 

Na zagrejani tanjir staviti tople komadiće lepinje, preliti ih kašikom zagrejanog maslaca, preko njih sipati sos i odozgo poređati meso. Preko mesa se opet može staviti sos i preliti zagrejanim maslacem. Odozgo ili sa strane staviti kiselo mleko i po želji baren pirinač.

( Izvor: Lepaisrećna.rs, Milena Ranisavljević )
makonda-tracker