Nagovaranja je nisu pokolebala

2 poroka nesrećne sultanije Hatidže: Lepa vegetarijanka sramežljivo otkrila VELIKU TAJNU

0
Zakleta vegetarijanka Selma Ergeč, nesrećna sultanija Hatidže iz "Sulejmana Veličanstvenog", imala je samo devet godina kada je porodici obznanila da više ne jede meso...
foto: Instagram
foto: Instagram

Ni sva uporna nagovaranja da se predomisli nisu je pokolebala evo gotovo tri decenije, piše Lepa i srećna. Rođena i odrasla u Nemačkoj, u restoranima je često bila u neprilici jer na meniju nije bilo ničega za nju. A kad je sa dvadesetak godina došla u Tursku, očevu rodnu zemlju, otkrila je pravi raj.

Turska kuhinja je po meri vegetarijanaca. Ako na meniju i nema jela za njih, svaki kelner će im bez oklevanja reći da to nije problem i da će u kuhinji već pripremiti nešto po njihovom ukusu", otkrila je Selma Ergeč u jednom intervjuu.

Ne zna se da li je mama danas jednogodišnje Jasmine, koju je dobila sa izdavačem Džanom Ozom, tokom trudnoće menjala režim ishrane, ali se zna da i sada vodi zdrav život.

 

Rode posetile princezu Hatidže: Turska glumica Selma Ergeč postala mama (FOTO)

Živim zdravo... Pušenje mi je jedini porok i njega ne mogu da ga se odreknem", kaže ona.

A onda sa stidljivim osmehom otkriva još jedan porok koji indirektno ima veze sa zdravim životom:

U restoranu prosto ne mogu da skrenem pogled sa tanjira onog ko naruči iskender kebap, što ume da bude neprijatno. I da nisam vegetarijanka, svaki dan bih jela taj specijalitet."

Iskender je jelo nastalo sredinom 19. veka, a ime je dobilo po svom tvorcu. Naime, porodica momčića Iskendera pekla je meso na ražnju i u tandori i prodavala ga na licu mesta. Kako je pečenje trajalo dugo, Iskender je morao rano da ustaje i nadgleda vatru.

 

Zato je počeo da razmišlja kako da se postupak pojednostavi a da se pritom ne zgubi na ukusu. I došao na ideju da se meso bez kostiju naniže na ražanj, a da ražanj stoji uspravno i da se spoljašnji pečeni sloj nožem odseca a pečenje nastavi do kraja. To se danas zove doner, takvu ćevabdžinicu je otvorio i Burak Ozčivit.

 

Burak Ozčivit: Džentlmenski potez koji bi kupio SVAKU damu (FOTO)

 

No, Iskenderu se nije dopalo kako takvo meso izgleda na tanjiru, pa je osmislio i način serviranja. Tako je nastao brend Iskender. Jelo možete spremitii i u kućnoj varijanti.

 

Recept vas čekana idućoj strani!

 

( Izvor: Lepaisrećna.rs, Milena Ranisavljević )
makonda-tracker