icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Nagovaranja je nisu pokolebala

2 poroka nesrećne sultanije Hatidže: Lepa vegetarijanka sramežljivo otkrila VELIKU TAJNU

Zakleta vegetarijanka Selma Ergeč, nesrećna sultanija Hatidže iz "Sulejmana Veličanstvenog", imala je samo devet godina kada je porodici obznanila da više ne jede meso...
foto: Instagram
foto: Instagram

Ni sva uporna nagovaranja da se predomisli nisu je pokolebala evo gotovo tri decenije, piše Lepa i srećna. Rođena i odrasla u Nemačkoj, u restoranima je često bila u neprilici jer na meniju nije bilo ničega za nju. A kad je sa dvadesetak godina došla u Tursku, očevu rodnu zemlju, otkrila je pravi raj.

Turska kuhinja je po meri vegetarijanaca. Ako na meniju i nema jela za njih, svaki kelner će im bez oklevanja reći da to nije problem i da će u kuhinji već pripremiti nešto po njihovom ukusu", otkrila je Selma Ergeč u jednom intervjuu.

Ne zna se da li je mama danas jednogodišnje Jasmine, koju je dobila sa izdavačem Džanom Ozom, tokom trudnoće menjala režim ishrane, ali se zna da i sada vodi zdrav život.

 

Rode posetile princezu Hatidže: Turska glumica Selma Ergeč postala mama (FOTO)

Živim zdravo... Pušenje mi je jedini porok i njega ne mogu da ga se odreknem", kaže ona.

A onda sa stidljivim osmehom otkriva još jedan porok koji indirektno ima veze sa zdravim životom:

U restoranu prosto ne mogu da skrenem pogled sa tanjira onog ko naruči iskender kebap, što ume da bude neprijatno. I da nisam vegetarijanka, svaki dan bih jela taj specijalitet."

Iskender je jelo nastalo sredinom 19. veka, a ime je dobilo po svom tvorcu. Naime, porodica momčića Iskendera pekla je meso na ražnju i u tandori i prodavala ga na licu mesta. Kako je pečenje trajalo dugo, Iskender je morao rano da ustaje i nadgleda vatru.

 

Zato je počeo da razmišlja kako da se postupak pojednostavi a da se pritom ne zgubi na ukusu. I došao na ideju da se meso bez kostiju naniže na ražanj, a da ražanj stoji uspravno i da se spoljašnji pečeni sloj nožem odseca a pečenje nastavi do kraja. To se danas zove doner, takvu ćevabdžinicu je otvorio i Burak Ozčivit.

 

Burak Ozčivit: Džentlmenski potez koji bi kupio SVAKU damu (FOTO)

 

No, Iskenderu se nije dopalo kako takvo meso izgleda na tanjiru, pa je osmislio i način serviranja. Tako je nastao brend Iskender. Jelo možete spremitii i u kućnoj varijanti.

 

Recept vas čekana idućoj strani!

 

( Izvor: Lepaisrećna.rs, Milena Ranisavljević )