U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.
Čvarci su jedno od najvoljenijih predjela ili dodataka jelu, a dobra vest je da postoji način da ih napravite i u posnoj varijanti.
Posni čvarci ne samo da su ukusni, već su i savršeno hrskavi, te su idealni za posluženje uz salate, hleb ili kao grickalica.
Ovaj jednostavan recept omogućava vam da uživate u pravom zimskom specijalitetu na potpuno posan način.
Sastojci:
- 500 g seckanog sojinog mesa (granulata ili komadića)
- 200 ml biljnog ulja (najbolje suncokretovo ili kokosovo za intenzivniji ukus)
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašičica soli (po ukusu)
- 1/2 kašičice mlevenog bibera 2 češnja belog luka (sitno seckana, opcionalno)
Priprema:
- Sojino meso stavite u šerpu i prelijte ključalom vodom. Dodajte malo soli i kuvajte 10 minuta dok ne omekša. Nakon kuvanja, dobro ga procedite i pritisnite rukama ili kuhinjskom krpom da uklonite višak vode.
- U dubljem tiganju zagrejte biljno ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte dobro oceđeno sojino meso i pržite ga dok ne postane zlatno i hrskavo. Tokom prženja, povremeno mešajte kako bi svi komadići bili ravnomerno prženi.
- Kada su čvarci dobili lepu boju i postali hrskavi, dodajte tucanu papriku, so i biber. Ako volite jači ukus, dodajte i sitno seckani beli luk. Sve dobro promešajte na laganoj vatri kako bi začini ravnomerno obložili čvarke.
- Gotove čvarke prebacite na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.
- Poslužite ih tople uz kiseli kupus, domaći hleb ili ih ostavite da se ohlade i uživajte u hrskavoj poslastici.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Burger, čips i sos - jelo sa puno prostora za kreativnost u Komšiluku!