i brz i ukusan

Grilijaš štangle gotove za 15 minuta: Omiljeni jugoslovenski kolač oko kojeg se i domaći i gosti otimaju

0

Od jedne mere dobija se "gomila" kolača, pa ne čudi što su ga nekada sve domaćice obožavale 

GRILIJAŠ ŠTANGLE NA STARINSKI NAČIN
GRILIJAŠ ŠTANGLE NA STARINSKI NAČIN foto: Shutterstock / nada54

U moru prelepih sitnih kolača oblande su jedna od omiljenih slatkih zanimacija koje vole svi od 2 do 102 godine. Grilijaš štanglice su nekada bile neizostavni deo na svakoj slavskoj trpezi ali i van nje.

 

Danas ih domaćice ređe prave, pa je radost kada ih ugledamo na stolu još veća. 

 

Donosimo vam jedan super brz recept za grilijaš oblande koje su pravi  raj za nepca i kolač koji definitivno nema konkurenciju. 

Potrebno je:

 

  • 2 lista veće oblande
  • 600 g šećera
  • 250 g margarina
  • 4 jajeta
  • 350 g seckanih oraha

 

Grilijaš štangle, Grilijaš oblande
foto: Shutterstock / nada54

Priprema:

 

Šećer staviti da se karamelizuje na umerenoj temperaturi. Povremeno samo promrdati šerpu, nema potrebe za mešanjem. Kad se sav šećer otopi staviti margarin isečen na komadiće.

 

Povremeno promešati dok se margarin ne otopi.  Zatim umutiti jaja sa 300 g šećera i postepeno dodavati u karamelizovanu masu uz neprekidno mešanje. Kad masa sa jajima počne da se zgrušnjava dodati sitno iseckane orahe i zajedno pržiti 5 do 10 minuta.

 

Smesa je gotova kad se varjačom pređe po dnu šerpe i ostavi trag. Prohlađenim filom premazati krupniju stranu oblande i prekriti je drugim listom.

 

Preko oblande staviti teži predmet dok se oblanda stegne, najbolje da stoji tako preko noći. Kolač iseći na štanglice i ređati na tanjir. Prijatno. 

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

makonda-tracker