ukusno, a praktično

Svaka se pravi za manje od 30 minuta: 5 najbržih slavskih poslastica od keksa – od sitnih kolača do raskošnih torti

0

Keks je sastojak koji uvek spašava stvar kada želite da pripremite ukusne, a jednostavne poslastice za slavsku trpezu. Uštedeće vam vreme, energiju, brojne druge sastojke koje biste inače koristili za koru, a ukus slatkiša će biti fantastičan!

Za najukusnije slavske bombice spremite mleveni keks
Za najukusnije slavske bombice spremite mleveni keksfoto: Viktor Kochetkov/Shutterstock

Slavske torte i kolači ne moraju uvek da podrazumevaju sate provedene u kuhinji.

 

Potrebno je samo malo mašte i nekoliko osnovnih sastojaka da od običnog keksa napravite prava mala poslastičarska čuda za slavsku trpezu. Očas posla ćete dobiti kremaste, mirisne i dekorativne poslastice kojima će se svi diviti!

 

Bilo da pravite klasičnu tortu, sitne kolače ili dezert u čaši, recepti s keksom, mlevenim, celim ili lomljenim, savršeni su za domaćice koje vole praktična, proverena rešenja i proveren ukus.


Bombice od keksa

 

Čokoladne bombice pune mlevenog keksa
Čokoladne bombice pune mlevenog keksafoto: Natalia Hanin/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200 g mlevenog keksa
  • 200 g margarina
  • 140 g šećera u prahu
  • 4 kašike ruma
  • 4 kašike rendane čokolade za kuvanje
  • rendana čokolada za valjanje


Priprema

 

  1. Pomešajte u činiji mleveni keks, otopljen margarin, šećer u prahu i rum, pa dobro promešajte i zamesite u kompaktnu smesu.
  2. Vadite manje delove smese, pa oblikujte kuglice i uvaljajte ih u rendanu čokoladu.

Jogurt torta s keksom

 

Jogurt torta u stilu čizkejka
Jogurt torta u stilu čizkejkafoto: Anna Lohachova/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200 g keksa
  • 500 ml grčkog jogurta
  • 250 ml slatke pavlake
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • glazura od bele čokolade za dekoraciju (bela čokolada + malo ulja)


Priprema

 

  1. Keks izmrvite deliće.
  2. U odvojenoj posudi pomešajte slatku pavlaku, grčki jogurt, šećer i vanilin šećer, pa mešajte dok se lepo ne sjedini.
  3. Na dnu kalupa poređajte sloj izmrvljenog keksa, pa preko stavite ovu smesu, a zatim ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Sloj od jogurta treba da bude na vrhu.
  4. Ukrasite belom čokoladom koju ste otopili s nekoliko kašika ulja, pa stavite u frižider da se stegne i ohladi preko noći.

Kremasta torta bez pečenja

 

Lagana torta od keksa
Lagana torta od keksafoto: hlphoto/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 300 g mlevenog keksa
  • 125 g istopljenog putera
  • 130 ml mleka
  • 300 g borovnica
  • kašika šećera
  • pola kesice želatina (koji je nabubrio pomešan s 2 kašike vode)
  • 200 ml slatke pavlake
  • 300 g bele čokolade


Priprema

 

  1. Pomešajte mleveni keks, otopljen puter i mleko, pa kad dobijete kompaktnu smesu utisnite u kalup.
  2. Skuvajte borovnice sa šećerom, pa ih malo izgnječite kad omeknu i dodajte nabubreli želatin i dobro promešajte.
  3. Sipajte preko podloge i stavite u frižider da se stegne.
  4. U međuvremenu zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa joj dodajte lomljenu belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi i ne sjedini. Sipajte to preko fila i ostavite da se hladi.
  5. Odložite u frižider i ukrasite po želji, najbolje bobičastim voćem.


Čokoladna salama od keksa

 

Čokoladna salama
Čokoladna salamafoto: Natallia Harahliad/Shutterstock


Sastojci:

  • 300 g izlomljenog keksa
  • 50 g badema
  • 200 g šećera
  • 100 ml soka od pomorandže
  • 300 g čokolade
  • 140 g maslaca


Priprema

 

  1. Sipajte šećer u šerpu, pa prelijte sokom od pomorandže i kuvajte uz mešanje dok se šećer ne otopi.
  2. Zatim ubacite maslac i izlomljenu čokoladu, pa mešajte dok se topi čokolada.
  3. Sklonite s vatre i dodajte keks po izboru, koji možete da izlomite prstima ili da ga ubacite u kesu za zamrzivač i izudarate čekićem za meso ili pređete oklagijom. Ubacite i seckane ili mlevene bademe.
  4. Promešajte, ostavite da se hladi, pa prebacite u providnu foliju i oblikujte kao salamu. Odložite u frižider.
  5. Posle 3-4 sata, izvadite i isecite na kriške.

Plazma torta

 

Plazma torta sa šlagom
Plazma torta sa šlagomfoto: Africa Studio / Shutterstock

Sastojci:

 

  • 300 g mlevenog keksa
  • 50 g mlevenih (ne previše sitno) lešnika i oraha, pomešano
  • 80 g šećera u prahu
  • 100 g rendane crne čokolade
  • 130 g margarina, na sobnoj temperaturi
  • 1 kesica vanilin šećera
  • oko 200 ml gaziranog soka od pomorandže
  • (opciono) suvo voće, žele bombone itd.
  • 1 kesica slatke pavlake

 

Priprema

  1. Mutite margarin sa šećerom u prahu i vanilinim šećerom dok ne dobijete penastu smesu.
  2. Potom ubacite mleveni keks i grubo mleven miks oraha i lešnika.
  3. Po želji dodajte žele bombonice ili suvo voće.
  4. Narendajte čokoladu, pa sve lepo promešajte i potom dodajte sok od pomorandže malo po malo, da ne biste preterali.
  5. Prebacite na tacnu i oblikujte po želji.
  6. Umutite slatku pavlaku, pa time premažite torticu. Možete ukrasiti mlevenim keksom ili orasima.
  7. Stavite u frižider da se stegne.

BONUS VIDEO

Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač

 

makonda-tracker